Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Han ritar noll-energi-hus

Publicerad: 31 mars 2009, 12:35

Michael Christensen, Christensen & Co Arkitekter AS CCO, vilka projekt har ni på gång?


- Vi har ju en hel del spännande projekt i Stockholm med omnejd. De mest aktuella är Novum BioCity i Huddinge och Matematiskt centrum på Albano i Stockholm. Det vi själva också tycker är enormt spännande är de två ”noll-energi-hus” vi har vunnit två arkitekttävlingar med: Synergihuset på KTH i Stockholm och Greenlighthouse på KU i Köpenhamn.

Vad är god arkitektur?

- God arkitektur lever av motstånd, säger arkitekt Michael Christensen, ett motstånd som kommer från platsen, programmet, olika användares motstridande intressen och behov, hur byggbranschen är organiserad, föränderliga politiska förhållanden, ideologi, religion och många andra faktorer.

Innovation, säger han, är ett självklart krav, mode eller ej. Den viktigaset källan till motstånd är arkitektens förmåga att undvika att upprepa sig själv, att inte bli för bekväm och använda tidigare, utdaterade lösningar. Lösningar som i en ny kontext och i litet modifierad tappning inte bara lurar beställaren, men också arkitekten som själv tror att något nytt och genialt plötsligt har skapats. Det är en farlig illusion som kan få all professionell utveckling att avstanna.

- Här, fortsätter Michael Christensen, kan kravet om hållbarhet fungera som en fruktbar utgångspunkt. Speciellt för att i det hållbara byggandet kan varken design, funktion, teknik, ekonomi eller process förstås och utvecklas som isolerade discipliner. Och eftersom arkitekten är specialist i det generella och eftersom helheten är större än summan av delarna, ska arkitekten ta ansvaret för att säkra kvaliteten och utvecklingen av det hållbara byggandet och inte lämna över detta till samarbetspartner eller beställare.

- Med erfarenheten av byggandet efter energikrisen på 70-talet, bör vi varken packa in husen i plastfolie eller satsa på högteknologiska lösningar som är för dyra eller för besvärliga att implementera i den stora byggnadsmassan. Därför kommer det aldrig relevanta lösningar från ”noll-energihusets” världsfrånvända laboratorium. Det handlar inte om att tävla på lägsta möjliga energiförbrukning. En låg energiförbrukning ska bara vara en av flera sidoeffekter i den genomtänkta lösningen.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.