Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Han vill lära branschen att bygga i trä

Publicerad: 24 mars 2010, 12:53

Karlstad föröker minska sin klimatpåverkan genom att bygga i trä. Men branschen hänger inte med, enligt kommunalrådet Håkan Holm (s). – Det finns ett gigantiskt motstånd, i dag finns bara betong i huvudet, säger han.


Karlstad ingår i nätverket Trästad 2010 och har som ambition att bygga mer i trä för att minska klimatpåverkan. Håkan Holm (s), kommunalråd och ordförande i Karlstads samhällsbyggnadsnämnd, berättade om kommunens erfarenheter under ett seminarium på Nordbygg.

– Vilka material vi väljer har stor miljöpåverkan. Landets kommuner har planmonopol och stor möjlighet som beslutsfattare att påverka hur vi ska bygga och vilka material som används, säger han.

Karlstad planerar för tillfället för den nya stadsdelen Grundviken. Sju aktörer har bjudits in för att utforma området som på sikt kan komma att rymma upp till 3000 vattennära bostäder. Håkan Holms vision är att så mycket som möjligt ska byggas i trä. För att öka kunskapen i branschen har kommunen bjudit in till seminarier om att bygga i trä.

– Vi har hittills haft föreläsningar för arkitekter, konstruktörer och vår egen personal på stadsbyggnadskontoret. Det finns helt klart en skepticism kring trä som byggmaterial. Ingen pratar trä, vare sig arkitekter eller entreprenörer.

I och med att Karlstad nu signalerar att trä är önskvärt i så mycket som möjligt av framtidens bebyggelse tror Håkan Holm att branschens aktörer kommer att tänka nytt.

– Många aktörer är intresserade av att bygga i Karlstad och alla vill vara med. Vi har startat med att bjuda in till en dialog och nu vet alla aktörer vilka parametrar som gäller från kommunens sida.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.