Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Hans hus blir framtidens standard

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

EU reviderar just nu medlemsländernas byggnormer med syftet att skapa ett gemensamt regelverk. När det träder i kraft om cirka fem år kommer passivhuset att bli standard vid nybyggnad.


-Fantastiskt att man får uppleva det under sin livstid, säger Hans Eek, arkitekten som utvecklat passivhuskonceptet. Men det är tufft; hela byggindustrin måste svänga om och börja jobba på ett nytt sätt.

Viktigast är samarbete, anser han: I konsultledet hjälps man åt med projekteringen och på arbetsplatsen förstår elektrikern att platsfolien som snickaren satt dit inte får gå sönder. Dialog, kvalitetstänkande och kunskapssprång är därför också nödvändigt.

Passivhuset är ett extremt tätt och välisolerat hus med maximalt tillförd värme om 15 kWh per kvadratmeter och år. Värmen kommer istället från hushållsapparater, belysning och kroppsvärme. Ett passivhus kräver fönster och dörrar med låga u-värden och mekanisk ventilation med värmeåtervinning.

Tyskland, Österrike, Schweiz och Sverige ligger långt framme i europeiskt passivhusbyggande.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.