Hållbarhet
Här är certifieringarna som är bra att ha koll på
Publicerad: 12 maj 2022, 14:14
En rad certifieringar används för bygg- och anläggningsprojekt i Sverige - både svenska och utländska. Foto: Svanen
Det finns en uppsjö certifieringar att ha koll på inom samhällsbyggnad. Här är några som är intressanta att känna till.
Ämnen i artikeln:
Miljöbyggnad 3.1MiljöbyggnadCeequalFeby 13BreeamCitylabNollCO2Green BuildingLeedSGBCSvanenhållbart byggandeMiljöbyggnad, Breeam-SE och Green Building är några av certifieringarna för byggnader på marknaden. Men det finns även certifieringar med olika inriktning till exempel mot anläggning- och infrastruktur, befintliga byggnader eller passivhus.
Miljöbyggnad
Antal certifieringar i Sverige: 2178 stycken.
Sveriges ledande miljöcertifiering för nyproducerade byggnader. Passar svenska regler och förhållanden. Sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material ingår i certifieringen.
Miljöbyggnad iDrift
Antal certifieringar i Sverige: 141 stycken.
Relativt nytt system som möjliggör förbättrad miljöprestanda för byggnader genom dess drift och förvaltning. Miljöbyggnad iDrift omfattar fem områden:
1. Inomhusmiljö
2. Hälsa
3. Klimatpåverkan
4. Resurser
5. Skick
Läs även: Storaffär med SBB ger SGBC framtidshopp
Breeam-SE
• Breeam In-Use (befintliga byggnader):
Antal certifieringar i Sverige: 796 stycken.
• Breeam-SE Nybyggnad
Antal certifieringar i Sverige: 152 stycken.
Brittiskt certifieringssystem som är det mest spridda systemet för miljöcertifiering i Europa och har använts i över 500 000 byggnader över hela världen. Används av de som vill certifiera sitt projekt på ett sätt som är lätt att jämföra internationellt.
NollCO2
Antal certifieringar i Sverige: 3 stycken.
Relativt ny ceritifiering för projekt som vill få en certifierad byggnad med nettonoll klimatpåverkan. Det nås genom installation och produktion av förnybar el, on- eller offsite, energieffektiviseringsåtgärder i befintliga byggnader och klimatkompensering som klarar NollCO2:s kriterier för miljömässig och social integritet.
Citylab
Antal certifieringar i Sverige: 3 stycken.
I Citylab kan en hel stadsdel certifieras för att uppnå de nationella målen och FN:s hållbarhetsmål. Citylab är ett certifieringssystem med fyra certifieringar i olika skeden i stadsbyggnadsprocessen, från tidig planering till förvaltning.
Greenbuilding
Antal certifieringar i Sverige: 50 stycken.
Riktar sig till fastighetsägare och förvaltare som vill effektivisera energianvändningen i sina lokaler och bostäder.
Ceequal
Antal certifieringar i Sverige:
Det ledande certifieringssystemet för anläggning och infrastruktur. Statistik för Sverige saknas då certifiering görs via BRE (British Research Establishment), som också utfärdar certifieringar för systemet. Sweden Green Building Council (SGBC) är ansvariga för systemet nationellt i Sverige, vilket bland annat omfattar att erbjuda utbildningar inom Ceequal.
Leed
Antal certifieringar i Sverige: 306 stycken.
Internationellt certifieringssystem med anpassningar för den svenska marknaden som passar alla typer av projekt men inte används i kommersiella bostadsprojekt. Målet är att nå sju prioriterade mål.
Certifieringar som inte administreras av SGBC:
Läs även: Sisab har slutat att miljöcertifiera nyproducerade byggnader
Svanen
Antal certifierade boendeenheter: som kan vara både en lägenhet eller en hel fastighet och är därför svårt att jämföra med SGBC statistik: 17 892 stycken.
Ställer krav på energianvändning, kemiska produkter, byggprodukter/-varor och en rad innemiljöfaktorer som är relevanta för människors hälsa och för miljön. Dessutom ställer Svanen krav på kvalitetsstyrning i byggprocessen och på överlämnandet av byggnaden till de boende och förvaltning/drift.
Feby
Antal certifierade fastigheter: 51 småhus, 46 flerbostadshus omfattande 554 bostäder.
Standard för passivhus och byggnader på motsvarande nivå, alltså byggnad med extremt låg energiförbrukning.
Läs även: Få full koll på alla miljöcertifieringar
IG Passivhus Sverige via Passive House Institut
Antal certifierade hus (anges här i kvadratmeter):
Passivhus Classic: 88 160 kvadratmeter
Passivhus Plus: 5 466 kvadratmeter
Passivhus Premium: 0
Energisparhus: 13 916 kvadratmeter
Passivhusinstitutet har i över 30 år certifierat passivhus på hela jorden. De certifierade byggnaderna har ett värmebehov mindre än 15 kilowattimmar per kvadratmeter och år och har energiklass A. De är uppföljda och beprövade. I två av certifieringarna ingår egen elproduktion.
Martina Strand Nyhlin