Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Här får byggare hjälp med sin klimatbudget

Publicerad: 22 september 2021, 13:15

Peter Selberg, samordnare inom Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om, vid Johanneberg Science Park.

Foto: Johanneberg Science Park

Att sätta mål och hitta åtgärder kopplade till klimatet är inte helt enkelt. Nu får byggare hjälp att göra en klimatbudget.


Ämnen i artikeln:

klimatmålJohanneberg Science ParkByggföretagen

Hallå där Peter Selberg, samordnare inom Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

I går startade Byggutmaningen Klimatbudget. Vad innebär det?

– Vi vill att många fler inom byggbranschen ska lära sig beräkna vad deras byggprojekt släpper ut och att de ska börja sätta mål för verksamheten. Vi ser att det i dag finns ett stort engagemang i branschen riktat mot flaggskeppsprojekt, men under dem finns ett glapp. Fler måste jobba med klimatförbättrande åtgärder som standard, även om det är jättebra att många går före. Så man kan säga att Byggutmaningen inte främst är till för de som redan är experter, utan för att hjälpa och stimulera den stora massan.

 Läs även: LISTA: 10 byggbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier  

Vilka riktar ni er till?

– Vi riktar oss till bland annat fastighetsägare, kommunal förvaltning, bostadsutvecklare, entreprenörer och konsultbolag.

Läs även: Så ska Vasakronan spara 100 miljoner med återbruk 

Vad är en klimatbudget?

– På samma sätt som man sätter sina mål i en ekonomisk budget kan man sätta mål kopplade till sina egna utsläpp och klimatet inom sin verksamhet. Det kan man göra på många olika sätt, det handlar inte om att vi levererar en mall som ska fyllas i. Varje företag uppmanas utgå från sin egen verksamhet.

Läs även: Återbruk- Så har Borlänge skapat ett kretslopp för byggmaterial: ”Sätter man ett mål måste man göra något också” 

Vad skiljer en klimatbudget från klimatdeklarationer?

– Klimatdeklarationerna införs 1 januari 2022 där alla byggherrar ska rapportera in uppgifter till Boverket inför nyproduktion. Det är fantastiskt men handlar bara om bokföring än så länge. En klimatbudget syftar till att gå längre i och med att man sätter mål med åtgärder för resultatet.

 Läs även: Experten: Så måste företagen jobba med hållbarhet i framtiden  

Hur mäts målen? 

– Det som klimatdeklarationen kommer använda är kilo CO2e per kvadratmeter bruttoarea. Jag tror det kommer vara mest relevant för aktörerna att använda även för sina klimatbudgetar.

Hur många deltar i Byggutmaningen? 

– På första mötet var det ungefär 25 deltagande organisationer. 

Läs även: Taxonomin kan sänka smutsiga byggföretag 

 Är det för sent att anmäla sig?

– Nej, då, det går bra att ansluta från nästa avstämningsträff som blir den 13 oktober. 

Hur många träffar har ni?

– Vi har tre träffar till under hösten där vi ska fokusera på beräkningar, hur man sätter sin budget och hur man gör förbättringar och besparingar. I januari blir det ett slutseminarium med resultaten.

 Läs även: Så tacklar ett sjunkande Rotterdam klimatförändringarna 

Kan man få hjälp av er att göra en klimatbudget?

– Vi brukar säga på Johanneberg Science Park att vi är personliga tränare. Vi är gymmet som man kan komma till men man måste göra jobbet själv för att bli svettig. Det betyder att vi har en expert kopplad till Byggutmaningen som kommer att ge övergripande råd, men själva klimatbudgeten måste varje företag arbeta fram själv. Det handlar om coachning mer än utbildning. En viktig del är mötet mellan aktörer och utbytet som blir i diskussionerna.

 Läs även: Här kör de flesta fast med taxonomin 

Vilka ligger bakom Byggutmaningen?

– Det är ett samarbete mellan Johanneberg Science Park som i sin tur får sina medel från Region Västra Götaland, samt Byggföretagen i Väst.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.