Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Här skulle soltaken ge mest energi- se hela listan

Publicerad: 14 augusti 2018, 13:52

Vattenfall har tagit fram en lista som visar hur mycket energi som hade kunnat tas tillvara om alla hus hade haft soltak.

Västergötland och Skåne pekas ut som de län som har störst potential vad gäller tak med integrerade solceller, enligt undersökning gjord av Vattenfall.


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Vattenfall har tagit fram ett Solindex som är en kartläggning som visar vilka län och kommuner i Sverige som har de bästa förutsättningarna för solenergi baserat på globalstrålning. Listan visar hur mycket energi som hade kunnat tas tillvara om alla hus i länet hade haft soltak.

Det visar enligt Vattenfall bland annat att om alla småhus i Blekinge och Västernorrlands län får soltak (med integrerade solceller) skulle länen producera lika mycket energi, trots stora geografiska skillnader. Västra Götalands län skulle kunna generera tillräckligt mycket solenergi för att förse över 70 000 småhus med energi och Kalmar län har potential att producera mer än vad hela residensstaden Kalmar förbrukar.

Under våren 2018 lanserade Vattenfall försäljningen av soltak som ersätter traditionell takbeläggning, då solcellerna är inbyggda i taket. Bolaget har därför gjort en sammanställning för att se var soltak skulle kunna producera som mest energi. Rick Tariq Khan, chef inom energilösningar privatmarknad på Vattenfall, uppskattar att cirka en miljon hushåll totalt skulle kunna vara aktuella för solcellsinvesteringar och att det skulle kunna generera 5-10 procent av landets totala energiomsättning. I dagsläget står solenergi för mindre än en procent av Sveriges totala energiproduktion.

Här skulle soltaken producera mest energi:

Sammanställningen visar i fallande ordning länen som har möjlighet att ta tillvara mest solenergi om alla hus i länet hade haft soltak med integrerade solceller:

Västra Götalands län

Skåne län

Stockholms län

Östergötlands län

Hallands län

Jönköpings län

Kalmar län

Dalarnas län

Värmlands län

Uppsala län

Södermanlands län

Örebro län

Gävleborgs län

Norrbottens län

Västerbottens län

Västmanlands län

Blekinge län

Västernorrlands län

Kronobergs län

Jämtlands län

Gotlands län

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.