Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Härryda bäst på byggdialog

Publicerad: 14 september 2018, 13:35

Härryda kommun prisades av Sveriges Byggindustrier.

Foto: Jenny Lööf, Härryda kommun

Härryda kommun utsågs till ”Årets kommun” när Sveriges Byggindustrier Väst delade ut priser för bästa byggdialog för första gången under Nordic Property Expo i Göteborg. Kontakten med handläggare, konkurrens på lika villkor och ett gynnsamt klimat för exploaterings- och byggverksamhet är det som byggaktörerna uppskattar mest.


När 174 intervjuade byggföretagare i regionen fick värdera kommunernas smidighet i plan- och byggprocessen och dialogen med kommunens handläggare, fick Härryda det bästa resultatet bland de elva västsvenska kommuner som ingått i undersökningen. Partille och Mölndal hamnar på delad andraplats, tätt följda av Kungälv.

Byggföretagen anser om Härryda att det är särskilt enkelt att få kontakt med kommunens tjänstemän, att det finns bra möjligheter att nå rätt person och att näringslivsklimatet i kommunen är gynnsamt för exploatering, bygg och fastighetsverksamheter.
– Det är jätteroligt. De senaste åren har vi tagit en ansats för att öka vår tillgänglighet och varit positivt inställda till det mesta. Priset är ett startskott och nu utmanar vi alla andra kommuner att bli bättre tillsammans som en region, sa Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda, vid prisutdelningen.

Härryda ligger högt över genomsnittet på samtliga 15 områden som byggföretagarna har bedömt. Mest uppskattat är kontakten med och tillgängligheten till kommunens plan- och bygglovshandläggare.
Störst skillnad mellan Härryda kommun och genomsnittet är det när företagen skattar möjlighet att snabbt komma i kontakt med rätt tjänstepersoner på kommunen och flexibiliteten i handläggningen av sina ärenden.

Årets klättrare, den kommun som gjort störst framsteg, blev Borås.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.