söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Havre i betongen kan dra ned klimatavtrycket – Byggvesta i samarbete med eljätte

Publicerad: 24 mars 2023, 07:40

Foto: iStock, mashabuba

Genom att bränna havreskal uppstår en produkt som kan ersätta cement och därmed sänka klimatavtrycket vid betongproduktion. Efter sommaren börjar Byggvesta och Eon göra tester.

Ämnen i artikeln:

ByggvestaEonbostadsbyggandebostadsutvecklingBuilding Sustainabilityhållbart byggandebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationStockholms län

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Vid förbränning av havreskal uppstår en högvalitativ mikrosilika som delvis kan ersätta vanlig cement och bidra till ett rejält lägre koldioxidavtryck vid betongtillverkning. Enligt beräkningar kan cementmängden halveras genom inblandning av mikrosilika, från runt 400 kilo till cirka 200 kilo cement per kubikmeter betong.

Den betongtyp som uppstår kallas Agribetong och har använts tidigare av Byggvesta vid flera byggprojekt. Men förbränningsprocessen för också annat gott med sig; den ger varmvatten till fjärrvärmekunderna i området.

Läs också: Fabege testar återbrukad betong i nytt spjutspetsprojekt

Nu skriver bygg- och fastighetsföretaget i ett pressmeddelande att man inleder ett samarbete med elbolaget Eon där de bägge bolagen ska testa att förbränna havreskal i Eons värmeanläggning i Upplands-Bro norr om Stockholm. Förbränningstesterna inleds efter sensommmarens havreskörd.

– Vi tror att branschöverskridande samarbeten är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen i samhället. Detta är ett gott exempel på hur innovation kan skapa synergieffekter för flera branscher, säger Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg ByggVesta, i en kommentar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev