Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Höga hus med höga energiambitioner

Publicerad: 13 mars 2019, 05:00

De för Stockholmare välkända 60-talspunkthusen vid Valla torg i Årsta har fått sig ett ordentligt lyft.

När Skanska fick uppdraget att göra en extra energieffektiv renovering i Årsta i Stockholm var installationer en viktig del av byggprocessen. Projektchefen Ary Zanganeh nyttjade därför Skanskas installationsstrateg Harry Matero i projektet – ett lyckat drag.


– Det är bra att var och en ägnar sig åt det den är bäst på, säger Ary Zanganeh.

Den här dagen yr snön över de karaktäristiska höga punkthusen och dess lägre grannhus, alla byggda 1961. Sex hus med totalt 323 lägenheter har renoverats och snart är det inflyttning i det sista huset. Det man gjort i de färdigbyggda husen är det man normalt gör när man renoverar hus från 60-talet: uppdaterat tekniska system, bytt stammar, satt in nya hissar, energisnål belysning och nya ytskikt, kök, badrum och tvättstugor.
Men husen är ändå lite ovanliga, eftersom de renoverats för att när de står klara använda 60 procent mindre energi än före renoveringen. De förses med den senaste beprövade tekniken inom energieffektivisering, inom ramen för EU-projektet Growsmarter.

– Alla dessa lösningar är testade förut. Det nya är att vi testar ovanligt många lösningar i samma hus, säger Harry Matero, som haft ansvaret för att samordna installationerna i huset.

LÄS MER: Stockholmshem: 60–80 procents energibesparing

Det handlar bland annat om att man förbättrat husens klimatskal från ett U-medelvärde på cirka 1,0 till cirka 0,50 W/kvm och satt in fönster med ett u-värde på 0,7 i stället för 1,8 som originalfönstren hade. Solceller har installerats på taket. Frånluftsvärmepumpar återvinner energin i den uppvärmda rumsluften och försörjer husen med värme och varmvatten. Smartloopsystem har installerats i varmvattenrören och givare för inomhustemperaturen håller värmen på en jämn nivå. När hela fasaden tilläggsisolerades installerade man ventiler som tar in uteluften i en kanal in bakom elementen så den värms upp direkt och man undviker kallras som i gamla hus där  uteluften kommer över fönstret.

Harry Matero, installationsstrateg, och Ary Zanganeh, projektchef, på Skanska.

I samband med renoveringen har man också installerats sopsugar och byggt elbilspool, leveransrum för paket och lådcykelpool till de boende.
Att trycka in så många lösningar i ett hus på samma gång är förstås lite utmanande. Särskilt eftersom det är upp mot tio olika entreprenörer som jobbar bara med installationslösningarna. Harry Matero jobbade på Stockholmshem tidigare och skissade på installationerna i projektet innan det ens blivit ett Growsmarter-projekt. När han sedan rekryterades som installationsstrateg inom bostad på Skanska var Ary Zanganeh och han redan bekanta med varandra.

Ur projektchefen Ary Zanganes perspektiv har det blivit en hel del att tänka på att få ihop hela projektet. Många inblandade entreprenörer ger mer samordning. Men den största motgången var när man upptäckte mikrobiell påväxt i sanden under dem befintliga golven.

– Det var bara att riva ut befintlig golvkonstruktion och bygga upp det på nytt. Det försenade projektet, säger Ary Zanganeh.

LÄS MER: Bebo: Bostadbristen hindrar energirenoveringen

Återbruksambitioner har också gjort att allt tagit lite längre tid.

– Hyresgästerna har fått välja mellan nytt kök eller renovering av det gamla. Det är bra med återbruk, men för oss som bygger tar det längre tid. Dessutom är det lite krångligt att det är olika i olika lägenheter. Men vi har hittat rutiner för detta, säger Ary Zanganeh.

Att vara med i ett projekt med höga miljöambitioner tycker både Ary och Harry varit roligt och de skulle gärna göra det igen.
Men däremot tycker de att all administration med EU-projektet varit mindre kul.

– Man har svårt att inse hur mycket tid det egentligen tar att skriva alla rapporter, säger Harry Matero.

Att det varit ett EU-projekt med tajt deadline har också inneburit mycket stress, men det har varit intressant att möta övriga städers entreprenörer för att diskutera Growsmarters lösningar.

Torgrenovering med bred horisont

■ Renoveringen av Valla torg är en del i Growsmarter, ett fem år långt projekt som finansieras med 25 miljoner Euro inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020.
■ Åtta städer i Europa, bland annat Köln och Barcelona samarbetar med miljöteknikföretag för att testa och utveckla tolv smarta lösningar för urban hållbar tillväxt. Projektet håller på mellan 2014-2019 och Stockholms stad leder projektet.
■ Skanskas kontrakt är värt cirka 430 miljoner kronor och görs som en partnering med Stockholmshem.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.