Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Högsta domstolen: Inget prövningstillstånd för Cementa

Publicerad: 25 augusti 2021, 12:28

Cementa får inget prövningstillstånd.

Foto: Wikipedia/Holger Ellgard

Cementa har fått sin ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet på Gotland avvisad i mark- och miljööverdomstolen. Nu meddelar Högsta Domstolen att det inte blir någon prövning.


Ämnen i artikeln:

cementHeidelberg Cement Northern Europebetong

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i ett mål om fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland, skriver Högsta domstolen.

LÄS MER: Bostadsministern kommenterar: ”Det är anmärkningsvärt att byggsektorn varit så beroende av en enda anläggning”

Skälet till avslaget är att miljökonsekvensbeskrivningen bedömdes innehålla sådana brister att den inte kunde utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön. 

Läs även: Experterna svarar: Så påverkar Cementkrisen ingående av nya avtal 

Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Beslutet innebär att målet inte tas upp till prövning. Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast.

Läs byggbolagens kommentar: Så kunde cementkrisen ha slagit mot byggbolagen: ”Hela verksamheten skulle äventyras” 

För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. 

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.