Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Hon byggde det sundaste huset

Publicerad: 13 December 2010, 13:09

Felicia Oreholm vill bo så sunt som möjligt i ett hus utan onödig miljöpåverkan. Hon köpte en tomt, ritade, testade, luskade och lät bygga sitt eget hus, helt efter eget huvud. Och hon har verkligen inte backat för att testa alternativa lösningar.


Fotografen Felicia Oreholm sadlade om. Hon utbildade sig till fastighetstekniker med inriktning på besiktning istället. I samma veva för tre år sedan hittade hon sin drömtomt i Nacka och började skissa på ett eget hus. Felicia ville bo sunt - och det gällde allt; material, teknik, drift och underhåll. Det skulle vara sunt och hälsosamt både för henne och för miljön.

– Jag var en kemikaliedetektiv redan som fotograf. Jag vill inte bo i ett hus fyllt med skadliga kemikalier, säger Felicia Oreholm.

– Tanken har varit att skapa ett hus man mår bra av att bo i, och som lämnar ett mindre ekologiskt fotavtryck. Det ska vara så litet kemikalier som möjligt, vindtätt men diffusionsöppet, och så ska det naturligtvis vara snyggt också.

Hon köpte fastigheten från ett dödsbo 2007, bosatte sig permanent under tre år i det befintliga fritidshuset och började skissa. För att hålla nere de termiska förlusterna var det viktigt med en sammanhållen volym och huset i skissblocket tenderade successivt att krympa i omfång.

Den estetiska utformningen har varit viktig, men material och teknikval har hela tiden kommit i första rummet.

Ritningarna landade på 121 kvadratmeter bostadsyta och 154 kvadratmeter byggyta.

– Det är dyrt att bygga, men det blir å andra sidan billigt att bo i huset. Jag räknar med att ligga under 3 000 kronor per år för uppvärmning. Enligt beräkningarna kommer huset att behöva fem kubikmeter ved till den årliga eldningen. Jag räknar med att elda varannan, eller var tredje dag under vintern. Annars blir det förmodligen för varmt, säger Felicia Oreholm.

Sedan 2008/09 har det varit full rulle. Felicia Oreholm har fungerat som byggherre, projektör, projektledare, samordnare och platschef. Som det ser ut i dag kommer investeringen – exklusive hennes egna arbetsinsatser – att landa på ungefär 2,5 miljoner kronor.

– Jag har velat testa nya saker, nya material och metoder i kombination med traditionellt byggande. Ett exempel är isoleringen där jag valde engelsk fårullsisolering. Och jag har mött mycket motstånd från arkitekter, från kommunens byggservice, mina lärare och från klasskamrater. Antingen skrattade de eller sa att det aldrig skulle gå.

Till grund valde hon Åke Mårds Koljern-koncept med foamglas som grindisolering.

– Åke Mårds bygger hela hus med foamglasisolering som återvinns från gamla bilrutor. Så långt ville inte jag gå, men den passade perfekt till att skapa den diffusionstäta och välisolerade grund jag ville ha. Det är en god investering och den betalar sig i längden, säger Felicia Oreholm.

Hon lurade och grunnade och kom fram till att hon ville ha en massiv stomme, en utvändig och invändig lerputs, isolering av engelsk fårull och fastnade för en vattenmantlad rysk massugn för så hög verkningsgrad som möjligt och som kompletteras med solfångare och ackumulatortank i ett självcirkulerande system för att uppvärmningen ska bli så energieffektiv som möjligt.

Och så började hon bygga upp en hemsida (byggbattre.se) för att hjälpa andra miljömedvetna husbyggare att hitta alternativen, och en blogg (sundahuset.se) om hur hennes hus husprojekt fortskred.

– Jag kom över tomten just när jag börjat mina studier och lärde mig hela tiden massor både från skolan och från projektet. Jag vill testa nya material och tekniker. Ha pilotfunktioner att visa upp. Saker som håller i det långa loppet, säger Felicia Oreholm.


Felicias tips till andra självbyggare
1. Sov ordentligt.
2. Ät ordentligt.
3. Motionera regelbundet.
4. Ta mental byggtimeout två timmar före läggdags och ägna dig åt något annat som inte har med husprojektet att göra.
5. Lägg till 3-6 månader på tidplanen för att inte bryta ihop när saker och ting inte går enligt plan.
6. Bygg inte större eller vidlyftigare än att du har minst 300 000 kronor till oförutsedda kostnader.

– Tipsen kan låta banala, men det är verkligen viktigt att vara utvilad så att man klarar av problem och eventuella motgångar utan att stressa upp sig till bristningsgränsen, säger Felicia Oreholm.Fakta/Felicia
Namn Felicia Oreholm
Ålder 40 år
Yrke Byggkonsult i miljöprofilering av privata villor
Målet för självbyggeriet Att visa att det går att bygga moderna, sunda, snygga hus som lämnar ett mindre ekologiskt fotavtryck i drift.
Viktigaste leverantörer/entreprenörer Foamglas (grunden), Byggros (blommande sedumtak), Nyströms Cement (stomme), Ekonomka (uppvärmning), Deltate (ventilation), Thermafleece (isolering), Mora (armaturer, Swerock (golv och terrass).


De åtta viktigaste materialvalen

1.Foamglas som grundisolering. Helt fuktsäker genom slutna glasceller. Ingen kapillärsugande förmåga och isolerar därför hela husets livslängd. Har en tryckhållfasthet på 40 ton per kvadratmeter. Tillverkad av återvunna bilglasrutor.

2. Årstidsanpassad hybridventilation med förvärmd tilluft via värmeväxling i nedgrävda markkanaler. Inga filter, bara spolbara kanaler för enkel drift och skötsel utan miljöpåverkan. Utvändigt placerad takfläkt för minimerade vibrationer vars motor aktiveras via givare som reagerar på närvaro, fukt och värme.

3.Stomme i ett stapelbart murverk utan murfogar som skapar köldbryggor. Stenarna är massiva lecablock -NC-block - och går utmärkt att lerklina för en diffusionsöppen vägg. Vindtätas med lerputs.

4.Glättat betonggolv - med kalkfiller - som värmemagasin till golvvärmen, som försetts med autobalansering för 5-8 procents ökad verkningsgrad. Betongen har möjlighet att torka ut, blir hållbar och lättbehandlad utan skadliga kemikalier.

5. Vattenmantlad rysk massugn ansluten till ackumulatortank för effektiv rökgasrening och högre energieffektivitet. Ugnen kan eldas antingen mot stenmassivet - ugnen väger 4,5 ton - eller mot ackumulatortanken och har en verkningsgrad på upp till 95 procent. Eldningstemperaturerna varierar mellan 800-1100°C och i kombination med långa rökkanaler och kraftig syretillförsel blir rökgasreningen mer komplett. Utsläppen av OGC ligger 71 gånger under den tillåtna utsläppsgränsen på 150 microgram per m3 luft.

6. Takisolering av 85 procent fårull och 15 procent polyester från Thermafleece.
Intello Pro Clima variabel ångspärr som tätnar vintertid och öppnar upp sommartid för naturlig fuktreglering. Detta i kombination med isoleringens hygroskopiska funktion minskar risken för skador på konstruktionen genom spärrad kondensation. Borax som brandhämmare och därför varken irriterande eller skadlig att hantera för installatörer.

7. Blommande sedumtak för bättre isolering, dagvattenhantering och luftrening.
Med hjälp av ett såkallat diademsystem av återvunnen plast anläggs ett tjockare lager jordsubstrat vilket ger sedumet bättre växtkraft och ökad motståndskraft mot långa varma somrar/kalla vintrar. Ett mycket prisvärt alternativ till vegplattor då man lätt installerar taket själv.

8. Lerklining utvändigt som vindskydd, och invändigt för fukt och värmebuffring. Lerputsen består av blålera från Hagalunds IP, sand, kogödsel från EU-ekologiska Malma Gård, och halm. Ett av husets få helt ekologiska byggmaterial.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.