Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Hon uppmanar företag att hjälpa flyktingar

Publicerad: 17 mars 2016, 06:48

Lena Friblick driver företaget Xenofilia som har utvecklat en modell för verksamhetsutveckling.

Foto: Johanna Åfreds

Lena Friblick från företaget Xenofilia jobbar med social hållbarhet, bland annat inriktat på byggbranschen. ”Näringslivet har ett jättestort ansvar och möjlighet att till exempel erbjuda praktik till nyanlända”, säger hon.


Under Årets Bygge-galans seminariedel förra veckan höll Lena Friblick ett föredrag som fick samhällsbyggnadsbranschen att lyssna. Hon talade om invandring, social hållbarhet och integration och gav tips på hur arbetet med integration samtidigt kan bli en viktig del i ett företags arbete med värdegrund och arbetsplatskultur.

”Ta ett samhällsansvar”

Lena Friblick uppmanade även alla företag, stora som små, att ta ett samhällsansvar och exempelvis erbjuda praktik till någon nyanländ.

– Diskutera inte bara frågan om hur vi ska förändra samhället utan också vem som ska förändra samhället. Det finns en tendens i det här landet att många tänker att integration är myndigheternas ansvar. Jag ser det mer som att det ska vara en samverkan mellan myndighet, näringsliv och privatperson.

Riktar sig till branschen

Lena Friblick riktade sig till salen som var fylld av representanter från samhällsbyggnad som hon beskrev som en bransch fylld av resultatinriktade och problemlösande ”doers”.

– Ni bär på en del av lösningen och kan även hitta lösningar gemensamt. Ställ dig frågan om vad jag kan göra i mitt arbete för att hjälpa till.

Inom det egna företaget Xenofilia har Lena Friblick bland annat utvecklat ”Sumak” som är en modell för verksamhetsutveckling där deltagarna arbetar med normer, värderingar och mångfald samtidigt som de lagar mat tillsammans med matambassadörer från Rosengård i Malmö.

Aktiviteten kombineras med workshop och övningar där deltagarna, bland annat från byggföretag, arbetat med arbetsplatskultur och normer.

Ledde till 13 nya företag

Hon talade även om ett stadsbruksprojekt i Malmö där boende i flerfamiljshus erbjudits mark att odla för egen eller kommersiell vinning. Projektet som gjorts i samarbete med bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och Malmö stad, med stöd från Vinnova, har lett till 13 nystartade företag.

– Det finns en hel del mark i många städer som inte är planlagd ännu. I väntan på det kan marken utnyttjas tillfälligt till annat, bland annat stadsbruk som vi sett skapat nya arbetstillfällen, säger Lena Friblick.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.