Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

HSB lanserar billigare byggande

Publicerad: 7 juni 2011, 13:29

HSB tänker sänka byggkostnaderna 15-20 procent med hjälp av nya smarta metoder.


Med bostadsprojektet Sockerkakan vill HSB skapa någonting riktigt gott och närande. Meningen är att kooperativ hyresrätt i kombination med nytänkande när det gäller byggmetoder ska ge någonting som är betydligt mer nyskapande än ett traditionellt bakverk.

Sockerkakan ligger i Sköndal, någon mil söder om centrala Stockholm. Med Sockerkakan lanseras det nyutvecklade byggsystemet HSB Bostad Future i full skala.

Sockerkakan är ett pilotprojekt och ingen vet exakt hur stor byggkostnaden blir men HSB:s förhoppning är att man ska sänka entreprenadkostnaden med 15-20 procent samtidigt som man gör modernt boende åtkomligt för fler.

I samarbete med arkitekterna Svanström Scherrer har HSB utvecklat nya lösningar för byggande av flerbostadshus. Allt utgår från trapphuset som också innehåller schakt för alla installationer i huset. Det innebär att alla våtutrymmen ligger intill trapphuset.

– Det ger effektivt byggande och enkelt underhåll, säger Jan Andersson, projektledare på HSB.

Runt trapphuset byggs lägenheter som plockas samman med ett antal olika fördefinierade kuber, eller kvadranter. Tillsammans ger dessa kuber eller byggklossar över 70 olika fördefinierade lägenhetstyper som projektörerna och framtida kunder kan välja mellan.

– Att göra en kostnadskalkyl över ett tänkbart bostadsprojekt blir snabbt och enkelt, säger Jonas Erkenborn, chef för HSB fastighetsutveckling.

Husen kan platsbyggas eller uppföras i prefabelement.

Stommen till husen i Sockerkakan kommer från norska Con-forms nya fabrik i Enköping. Con-forms lösning består av skalväggar av betong som fylls med betong på plats. Konstruktionen består av 160 millimeter innerskiva, 200 millimeter isolering och 70 millimeter ytterskiva.

– Vi bygger detta första projekt i betong med tanke på täthetskraven. Byggsystemet är också utvecklat för ett utförande med lätta utfackningsväggar. Men då måste vi ta hänsyn till den ökade risken för fuktproblem, oberoende av vilket ytskikt man använder, säger Jan Andersson.

Lägenheterna får en takhöjd på 2,60 meter oavsett om man väljer platsbygge eller prefab.

Husen kommer att ha central återvinning av ventilationsluften och energianvändningen beräknas bli 76 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Boverket sätter i dag gränsen vid 110 kilowattimmar och väntas snart sänka den till 90.

– Man kan mycket väl skapa bostäder som är mer energisnåla än dessa. Men det här är en nivå som vi tycker är ekonomiskt realistisk i dagens läge, säger Jonas Erkenborn.

Lägenheterna kommer att ha separat mätning och debitering av varmvatten. Det blir modern led-belysning och alla kök får avfallskvarn för att minska mängden sopor.

Men det som Jan Andersson helst pekar på är elinstallationerna. En plattkabel som är 5 gånger 1 centimeter går genom huset och att ansluta varje lägenhets el-central är mycket enkelt.

En nyhet är den så kallade Bläckfisken som helt enkelt är färdiga el-dragningar i prefabväggarna som dessutom lätt kopplas samman när väggarna monteras.

– Tiden då elektriker skalade kabel i 15 graders kyla är över, säger Jan Andersson.

Varje kök får vad han kallar en instrumentbräda. Mellan över- och underskåp monteras en skiva där alla el-installationer är monterade på fabrik. Det är i princip bara att sätta i kontakten. På den sida som vetter ut mot rummet har skivan, eller instrumentbrädan, en yta av till exempel laminat eller glas.

Badrummen är fabrikstillverkade på Partab i Kalix.

Med sitt nya tänkande för bostadsbyggande vill HSB också skaka nytt liv i den kooperativa hyresrätten. Den som vill flytta till Sockerkakan betalar en insats på omkring 4 000 kronor per kvadratmeter. Den dag man flyttar ut betalas insatsen tillbaka. Hyrorna kommer att variera mellan strax under 6 000 och omkring
11 700 kronor.

Enligt HSB kombinerar kooperativ hyresrätt det bästa från bostadsrätten med det bästa från hyresrätten. De boende kan påverka men slipper en del av det ansvar som bostadsrätten innebär.

– Det behövs mer bostäder och på det här sättet hoppas vi att fler kan få bostad. Dessutom vill vi pröva om detta kan bli ett bra sätt att finansiera bostadsbyggande, eventuellt med lånegarantier från Bostadskreditnämnden, säger Jonas Erkenborn.

Projekt Sockerkakan
I Sköndal, ungefär 1 mil söder om centrala Stockholm, byggs 67 lägenheter i fem hus. Lägenheterna blir 1,5-5 rum. Alla lägenheter får balkong.

Några entreprenörer
HSB arbetar med delad entreprenad i Sockerkakan. Några entreprenörer är RR Entreprenad som står för markarbeten, Byggnadskompaniet som står för grundjobbet och Con-form som ansvarar för stommen.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.