måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”I framtiden kommer vi enbart att bygga miljövänligt”

Publicerad: 10 september 2013, 13:19

Den 11-12 september går Sweden Green Building Conference och mässan Ekobygg av stapeln. Närmare 700 deltagare är anmälda till konferensen och på Ekobygg medverkar cirka 90 utställare.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

Karin Moberg, projektledare för Ekobygg, menar att intresset för hållbart byggande är stort.

– Efterfrågan på gröna byggnader har ökat de senaste åren. Intresset för miljöcertifieringar har även ökat explosionsartat i flera länder, inte minst i Sverige. Världens städer blir allt större och problem som ohållbart utnyttjande av resurser, trafikinfarkter och föroreningar ökar efterfrågan på sunda hus och grönskande stadsmiljöer. Därför behövs en mötesplats som formulerar problem, visar ny teknik, nya lösningar i ett område som är redan nu är en stor marknad men som även är i en intensiv utveckling. I framtiden kommer vi enbart att bygga miljövänligt. Ekobygg handlar om hur vi ska nå dit på bästa sätt!

Vilken är byggbranschens viktigaste miljöfråga?

– Att förbättra byggprocessen. Att se till energianvändning, utsläpp och annan miljöstörning under själva byggtiden.

Byggmaterialens miljöpåverkan från råvara till inbyggd produkt blir en allt viktigare fråga, livscykelanalyser (LCA) kommer att få mycket större vikt vid val av byggvaror. Självklart är detta en fråga som kommer belysas på spelprogrammet på mässan samt på konferensen Sweden Green Building Conferens, som arrangeras parallellt med mässan.

Vad kan besökarna förvänta sig att få med sig från Ekobygg?

– På mässan kan de hämta ny kunskap, få inspiration från projekt som visas upp och även knyta viktiga kontakter med kollegor som står inför samma utmaningar som de själva. I vårt kostnadsfria scenprogram finns även mycket att hämta!

Finns det planer på flera Ekobygg? Hur ofta?

– Ja, Ekobygg kommer att arrangeras på Kistamässan vartannat år framöver. Nästa gång blir hösten 2015!

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev