Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Ikea ska sälja solpaneler om fyra år

Publicerad: 13 November 2008, 08:09

Ikeas varuhus ska sälja billiga solpaneler för villor om tre till fem år. Det uppdraget har det nystartade bolaget Ikea Greentech.– Vi ska få fram världens billigaste och bästa solpaneler för hemmabruk, säger Johan Stenebo, vd på företaget.


– Det kan även bli aktuellt att ha solpaneler på taken till våra varuhus, eller på våra leverantörers. Men vi börjar på konsumentmarknaden och bygger därifrån, säger Johan Stenebo.

Bolaget bildades i januari i år. Syftet är att få fram bra och billiga miljöprodukter som kan säljas i varuhusen.

Men det handlar inte bara om att dammsuga marknaden efter bra produkter. Ikea Greentech ska ta en mer aktiv roll och har därför 500 miljoner kronor att investera i lovande miljöteknikföretag.

– Vi köper aktieposter på mellan 10 - 20 procent och upprättar inköpsavtal där vi talar om hur många enheter vi vill köpa och till vilket pris, säger Johan Stenebo.

Bolaget befinner sig i förhandlingar om ett avtal just nu. Målet är att göra en investering innan jul. Men han vill inte berätta vilka krav som ställs på solpanelernas produktionskostnad per kilowattimme.

– Men det ska vara mycket långt under gällande marknadspris. Vi måste ha ett rejält avstånd till alla konkurrenter, annars är det inte intressant för oss. Då menar jag riktigt rejält, 30 procent räcker inte, säger Johan Stenebo.

Nästa produkt på hans lista är troligtvis LED-lampan. Den bygger på lysdiodteknik och ger mer ljus än motsvarande lågenergilampa med lysrörsteknik. Dessutom håller den längre och innehåller inte kvicksilver.

Men han är inte nöjd med de LED-lampor som finns på marknaden idag. De är dyra och ger ett ilsket blått ljus, anser han.

– I ett normalt hushåll har man 30 – 35 olika ljuspunkter som ska ersättas. Om de kostar 250 kronor blir det mycket pengar för ett normalt hushåll, säger Johan Stenebo.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.