lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ikeas golv mals ner till ny produkt

Publicerad: 18 januari 2021, 08:49

Ikeavaruhuset i Kungens Kurva renoveras. Här har 10 000 kvadratmeter gamla golv rivits ut och körts till Tarketts fabrik i Ronneby för återvinning. Foto: Tarkett

Ikea och Tarkett har i ett samarbete tvättat och malt ner gamla plastmattor som sedan använts som ingrediens i nya mattor. Det har lett till en klimatbesparing 100 ton koldioxid.

Ämnen i artikeln:

golvläggarbranschenIkeaBuilding Sustainabilityhållbart byggandeåtervinning


Det gamla kända Ikeavaruhuset i Kungens Kurva renoveras. Här har 10 000 kvadratmeter gamla golv rivits ut och körts till Tarketts fabrik i Ronneby för återvinning. Plastmattorna har malts ner och tvättats rena från lim och spackel med hjälp av en helt ny process som Tarkett har utvecklat. Det återvunna materialet från varuhuset har sedan använts som råvara till nya golv i Ikeas varuhus i Jönköping, skriver de båda aktörerna om sitt samarbete. 

Läs även: Tarkett utvecklar ny teknik för återvinning 

– Detta projekt är ett utmärkt exempel på cirkulär ekonomi i verkligheten. Vi har återvunnit produktions- och installationsspill länge, men att nu kunna visa att vi också kan återvinna gamla golv, det är fantastiskt. Det här är vägledande för hur vi vill jobba framöver och vi tror på många liknande samarbeten i framtiden, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett.

Läs även: Så förvandlade Kamprad potatisåker till designdröm – historien bakom Ikea i Kungens kurva  

Projektet som startade i början av augusti 2020 har inneburit att golven från Ikea i Kungens Kurva har rivits ut, lastats i speciella containrar och sedan transporterats tillbaka till Tarketts fabrik i Ronneby. Systemet och tekniken för att kunna rengöra och återvinna redan använda homogena plastgolv har varit i drift sedan början av 2019. Enligt golvproducenten är deras nya process effektiv då i stort sett varje insamlad kvadratmeter golv kan återvinnas till råvara som räcker till en kvadratmeter nytt golv. 

– Vi har ett ambitiöst mål att bli cirkulära Ikea senast år 2030. Det handlar om att förlänga livet på både produkter och material. Att ta ett gammalt golv från ett varuhus och få det återvunnet hos vår leverantör som sedan kan använda det som råvara till nya golv på andra varuhus är bra för oss och planeten. Projektets klimatbesparing på nära 100 ton koldioxid visar vilken potential det finns i konkreta och goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.  

Klimatbesparingen vid återvinning har beräknats så här:

Koldioxidutsläppen vid förbränning av 1 kvadratmeter golv är 4,23 kg*. CO2-utsläppen vid nytillverkning av råvara till 1 kvm golv är 5,36 kg*. Vid återvinning uppstår inte dessa utsläpp vilket innebär besparing på 9,6 kg CO2. För 10 000 kvadratmeter innebär detta en klimatbesparing på sammanlagt 96 ton. 

Det utrivna materialet väger ca 3 kg/kvadratmeter. CO2-utsläppen för lastbilstransporten från Stockholm till Ronneby är ca 2 ton**. Tvättprocessen i Ronneby drivs med fossilfri el och ger i övrigt i sammanhanget försumbara klimatutsläpp. Den totala klimatbesparing för detta projekt beräknas därför till 94 ton CO2. 

 

* Baserat på värden från 3:e parts certifierade EPD:er för den aktuella golvtypen.

** Baserat på tung lastbilstransport av 30 ton material 550 km med 120 gram CO2-utsläpp/tonkm enligt Trafa Rapport 2015:12)

Källa: Tarkett och Ikea

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev