Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Importen av byggvaror ökar

Publicerad: 23 februari 2011, 15:28

Billigare och enklare att importera byggprodukter, anser tunga inköpare.


Direktimporten av byggvaror kan öka med 15-20 procent de kommande åren. Det framgår av en enkätundersökning från Svensk Byggtjänst. Det främsta skälet till ökningen är att importen sänker kostnaderna.

– Vi kommer absolut att öka direktimporten, framför allt för att det blir billigare utan att vi behöver tumma på kvaliteten, säger Athanassios Boukas, vd för NCC Purchasing Group.

Enkäten från Svensk Byggtjänst är gjord i den så kallade 100-gruppen, de 100 personer som rekommenderar eller köper mest byggvaror i Sverige. Personerna genererar tillsammans inköp på upp till 60 miljarder kronor varje år.

Ökningen gäller främst byggvaror inom kategorierna betong, järn, armering och stål samt dörrar och fönster. Enkätsvaren pekar främst på de baltiska länderna och Kina som allt viktigare importländer.

Andra orsaker till den sannolikt ökande direktimporten är att gemensamma regler förenklar importen, sammanslagning och internationalisering av företag, enklare inköp på internet samt ökad marknadsföring från utländska företag på den svenska marknaden.

Trenden syns även i Byggkatalogen, Svensk Byggtjänsts databas med byggvaror. Där blir företag som erbjuder direktimport till svenska entreprenörer allt fler. Även antalet svenska återförsäljare med utländska produkter ökar.
NCC har direktimporterat sedan 2004 och ser många fördelar med importen. Genom att söka av en större marknad lär sig bolaget även mer om byggteknik som inte finns i Sverige.

– Vi har framför allt köpt stommar, fasader, armering och skivmaterial som plywood. Men vi letar brett efter allt från standardmaterial till underentreprenörer, säger Athanassios Boukas.

Även Veidekke kommer att öka sin direktimport för att sänka kostnaderna.

– Hittills har vi importerat i huvudsak produkter som maskinutrustning, armering och prefabricerade betongelement, säger Leif A Peterson som är inköpsansvarig på Veidekke Entreprenad.

Betong hetaste importvaran
Försäljningen av byggvaror i Sverige omsatte 135 miljarder år 2009. De senaste siffrorna över importen är 32 miljarder kronor år 2006, enligt branschföreningen Byggmaterialindustrierna.

Vanligaste direktimporten är av armering, betongvaror, dörrar, fönster och snickerier, enligt undersökningen från Svensk Byggtjänst. Ganska många inköpare har även importerat klinker, kakel, sten, glas och skivmaterial.

Det är inom produktgrupperna ovan den största ökningen kommer att ske. Betongprodukter kommer att öka allra mest, tror de inköpare som svarat på enkäten.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.