Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Industriell klättring alternativ till skylift

Publicerad: 19 september 2011, 13:55

Specialutbildade klättrare underhåller allt fler av världens vindkraftverk, broar och industrier. Företaget Rope Access Sverige är först med metoden i Sverige.


Vindkraftverk blir allt högre. De står dessutom ofta ute i skogen, på öar eller till och med på havsbotten. Ett litet arbetslag med två, tre industriella klättrare är därför ett tidsbesparande och flexibelt alternativ till lyftkran när vindkraftverkens rotorblad behöver underhåll.

– Kostnaden för det här arbetslaget är oerhört mycket mindre än för en kran, säger Petter Gellerstam, vd på Rope Access Sverige.

Industriklättrarna har hjälm och arbetsskor med stålhätta som en vanlig byggnadsarbetare. Men i stället för hammare eller spikpistol bär de med sig klätterrep och selar i ryggsäckar. Inuti vindkraftverkets torn finns en stege. När klättrarna nått generatorhuvudet längst upp förankrar de rep och släpper ner dem mot marken. Sedan klättrar de ner genom tornet igen.

På marken förbereder de sina verktyg och material. Sedan hissar de sig upp till rotorbladet med en batteridriven lift, en så kallad repmoppe. Med sig har de ungefär samma verktyg som används vid arbeten på moderna segelbåtar: slipmaskin, halvmask, epoxilim och glasfiberväv.

– Det är ett riktigt hantverk. Rotorbladen får ofta små skador av åskväder. Om man inte lagar dem förvärras skadan så att till slut hela vingen måste bytas, säger Petter Gellerstam.

Rotorbladen kan även få skador vid transport och montage när nya vindkraftverk sätts upp. Rope Acess Sverige gör därför allt mer arbete på svenska vindkraftverk, både inspektioner och reparationer. Bolaget jobbar ihop med personal från danska Vestas Northern Europe, en av världens största tillverkare av vindkraftverk.

– Vi är experterna på klättring så vi utbildar Vestas personal i klättring och arbetsleder sedan reparationerna. Personalen från Vestas är experter på reparationerna så de utför det arbetet, säger Petter Gellerstam.

Industriell klättring utvecklades ursprungligen för offshoreindustrin, för underhåll på svåråtkomliga utrymmen på oljeplattformarna. Klättertekniken och utrustningen kommer från klippklättring och grottkrypning men har utvecklats för industriell användning.

– Utrustningen ska tåla högre belastning och mer slitage. Därför är utrustningen tyngre än en klippklättrares, säger Petter Gellerstam.

Han certifierade sig som industriell klättrare 1996 i Storbritannien vid en utbildning som hölls av branschorganisationen Irata, Industrial rope access trade association. Följande år startade han en enskild firma och 2003 aktiebolag. Företaget Rope Acess Sverige etablerade sig först i landet men utländska bolag vill nu ta andelar av marknaden, enligt Petter Gellerstam.

Företaget har i dag tolv anställda. Fyra av dessa är speciellt utbildade på reparationer av vindkraftverkens rotorblad. Den här typen av uppdrag blir allt vanligare men bolaget jobbar fortfarande mest med inspektioner av broar och olika uppdrag på industrier.

Varje klättrare är alltid förankrad med två rep. Utrustningen är dimensionerad för att kunna bära två personer, så att man kan fira ner en kamrat om något händer.

Tack vare det noggranna säkerhetstänkandet har det inte skett en enda dödsolycka någonstans i världen på 20 år, bland klättrare anslutna till organisationen Irata. Men det sker mindre olyckor.

– Det inträffar 0,6 olyckor per 100 000 arbetstimmar. Det är en femtedel av vad som inträffar inom tillverkningsindustrin, säger Petter Gellerstam, vd på Rope Access Sverige.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.