Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Infångad koldioxid blir algnäring – WSP:s årliga studenttävling avgjord

Publicerad: 1 december 2021, 10:51

Vinnarna i WSP:s årliga casetävling, Jasmine Olesen som studerar företagsekonomi med inriktning hållbarhet och etik på Stockholms universitet och Filip Forsberg som studerar samhällsbyggnad på KTH. Här tillsammans med Anna Nordling, energiexpert på WSP och en av medlemmarna i årets jury.

Foto: WSP

Temat för WSP:s studenttävling är Carbon Capture. Priset kammades i år hem av Jasmine Olesen och Filip Forsberg för deras idé att använda koldioxid till algnäring som sedan kan bli till ny energi. Ambitionen för tävlingen är att skapa en dialog mellan näringslivet och akademin.


Ämnen i artikeln:

WSPklimatinsatser

I år är temat för  WSP:s årliga nationella casetävling för studenter, 100H, Koldioxidlagring eller Carbon Capture. Ämnet är hett för hela forskarvärlden. Jasmine Olesen som läser företagsekonomi med inriktning hållbarhet och etik på Stockholms universitet och Filip Forsberg som studerar samhällsbyggnad KTH stod i år för det vinnande bidraget. De lärde känna varandra under gymnasiet och märkte redan då att de jobbade bra tillsammans. 

Cirkulärt tänkande

I deras tävlingsbidrag ”En (alg)männyttig lösning på koldioxidproblemet” kan infångad koldioxid bli näring till alger, som i sin tur kan användas som råvara i andra processer som mat, tillverkning av kläder och bränsle, och som gödsel i jordbruk, substitut till plast och mycket mer. 

– WSP släppte caset  och då började vi brainstroma direkt, berättar Filip Forsberg. 

– Filip kom väldigt fort på att koldioxid kan bli näring till alger, främst till mat. Jag är själv väldigt intresserad av miljöinnovationslösningar och kom då på att man kan använda det till kläder och solceller. Därifrån började vi spåna kring fler användningsområden, berättar Jasmine Olesen.

Läs även: Så kan schaktmassor hanteras mer hållbart 

Inspirationen till idén fick Filip Forsberg från en av sina kurser på KTH i naturresursteori. Kursen handlade om att tänka i cirkulära banor om hållbarhet, i både sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv. 

Idén är även något som kan fungera i praktiken.

– När vi kom på idén ville vi lägga mycket fokus på ”Är detta tekniskt möjligt, går det att implementera i samhället?” Vi började med att kolla upp om tekniken finns och då visade det sig att den gjorde det, säger Jasmine Olesen. 

Det finns ett antal industrier i Sverige som har just det här med koldioxid upptagning och använt koldioxiden till att mata alger. På så sätt kan man utvinna bränsle av algerna och ta det här bränslet tillbaka in till industrierna.

– Det finns ett antal industrier i Sverige som har just det här med koldioxid upptagning och använt koldioxiden till att mata alger. På så sätt kan man utvinna bränsle av algerna och ta det här bränslet tillbaka in till industrierna, fortsätter Filip Forsberg. 

Vinnarna ville även göra en affärsmodell av det, så att företag kan tjäna pengar och växa. Det är ett sätt att få med företagen på den gröna omställningen, berättar Jasmine Olesen. Affärsmodellen går ut på att företag kan sälja alger, använda algerna som råvaror eller köpa och sälja det som algerna kan användas till. På så sätt blir det ett cirkulärt kretslopp som alla vill vara med på. 

Ni har vunnit ett stipendium på 30 000, vad ska ni göra med pengarna?

- Vi vill att pengarna ska gå in i vår utbildning. Kanske som bidrag till utlandsstudier. Båda har tankarna att göra ett utbytes år eller termin, berättar Jasmine Olesen. 

Ellen Huitfeldt, pressansvarig på WSP.

Foto: WSP

Tävlingen arrangeras för sjunde året i rad. Tidigare år har teman varit återbruk i byggsektorn och översvämningar. Ellen Huitfeldt, pressansvarig på WSP, berättar mer om tävlingen:

– Vi sätter ihop ett case som studenterna får lösa på 100 timmar. Studenterna ska komma på en idé som svar på en aktuell samhällsutmaning. Tävlingen är till för att få upp en dialog och kontakt med studenter. Det är ett sätt att se hur kreativitet kan komma fram genom lite tidspress och med ett aktuellt case som vi har formulerat med hjälp av våra experter och själva sitter och klurar på. 

Läs även: Nio byggföretag om hur de certifierar sitt klimatarbete: ”Det kräver tid och resurser” 

Stor enighet

Det är sedan en jury som utser vinnaren. I år bestod juryn av bland annat av WSP:s vd Håkan Danielsson, Anna Nordling, energiexpert på WSP och Helena Olssén, Strategichef på Mälarenergi Elnät. 

– Juryn i år var väldigt enig om vinnarna. Många lag var inne på hur koldioxid kunde användas som gödning för alger, men det som det vinnande konceptet hade tagit fram, var en större bred kring hur man faktiskt kunde använda algerna, säger Ellen Huitfeldt. 

Vad innebär det för studenterna att vinna det här priset?

– Man får vara en del av det vi sitter och arbetar med i näringslivet. Vi tycker att det är viktigt att skapa den här dialogen mellan akademi och näringslivet. Det skulle egentligen behövas mer liknade saker, där studenterna får kontakt med oss och vi får kontakt med dem. Det är positivt för oss att bygga på med ny kompetens direkt från högskolor och universitet. 

Vi tycker att det är viktigt att skapa den här dialogen mellan akademi och näringslivet.

De som vinner får också komma till WSP:s kontor och träffa de som arbetar på företaget. Årets vinnare var på kontoret förra veckan och fick en rundvandring. Senare ska de även få träffa WSP:s experter och företagets grupp inom deras talangprogram. 

– Vi hoppas att de som är med i tävlingen blir nyfikna på vår bransch och oss som arbetsgivare. Det här är ambitiösa studenter som är intresserade av våra frågor. Tävlingen är också väldigt uppskattad av studenterna och tävlingen blir mer känd efter varje år, berättar Ellen Huitfeldt. 

 

Juryns motivering

”Bidraget En (alg)männyttig lösning på koldioxidproblemet synliggör CO2 som en råvara och tillgång och inte ett som ett problem. De beskriver väl i sitt bidrag hur infångad koldioxid kan återanvändas inom nya spännande användningsområden, och på så sätt skapa ett cirkulärt kretslopp. I produktion av en redan bevisad naturlig koldioxiduppfångare går koldioxiden från att vara avfall till att faktiskt bli en resurs och råvara. Genom ett kreativt och intressant verktyg för att binda koldioxiden tas koldioxidens nytta fram. Bidraget tittar på flera olika användningsområden och visar även en praktisk genomförbarhet.”

Mer om tävlingen

Sedan 2015 har WSP årligen arrangerat casetävlingen 100H, vars syfte är att bidra till ökad inspiration och kreativitet på svenska universitets- och högskoleutbildningar inom samhällsutveckling, teknik och miljö. I tävlingen gör studenter från Sveriges högskolor och universitet upp genom att inom 100 timmar försöka leverera den bästa lösningen på ett givet case. I juryn sitter WSP:s vd, sakkunniga från WSP samt representanter från näringsliv eller det offentliga Sverige beroende på tema. 

 

Ellen Hellström Persson

Reporter

ellen.hellstrom@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

WSPklimatinsatser

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.