Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

"Inför miljöavgift på energislösande byggnader"

Publicerad: 8 Maj 2009, 07:21

Inför en ny miljöavgift för byggnader med hög energianvändning. Miljöavgiften kan finansiera lån med låg ränta till de fastighetsägare som energieffektiviserar en fastighet. Det föreslår branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, BI.


Dagens energiskatter tar inte hänsyn till om ett hus använder mycket eller lite energi. Därför bör Sverige införa en ny miljöavgift för energislösande byggnader, anser BI.

Miljöavgiften förs över till en investeringsfond för energirenovering av fastigheter. Investeringsfonden kan ge lån till attraktiv ränta för energieffektiviserande åtgärder som identifierats när den obligatoriska energideklarationen gjordes.

Avgiftssystemet, som BI kallar för ”energigunga”, skulle därför använda både piska och morot för få fastighetsägare att energirenovera sitt fastighetsbestånd.

Energigungan kan bli lösningen för behovet av energirenovering av husen från miljonprogrammet. Den kan också skapa jobb åt arbetslösa byggarbetare, tror BI.

– Bostadsbeståndet och inte minst miljonprogrammet står inför ett renoveringsbehov och byggbranschen befinner sig i en lågkonjunktur, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI i ett pressmeddelande.

– Det förra riskerar byggnaders värde och funktion samt människors boendemiljö och hälsa. Det senare riskerar att urholka branschen på kompetens. Det är i samhällets intresse att finna incitament och styrmedel för att behålla personal och kompetens i byggsektorn och samtidigt bidra till en hållbar utveckling, fortsättar han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.