Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Inte bara en fråga om teknik”

Publicerad: 16 februari 2016, 06:16

Josefin Thoresson, nybliven doktor i teknik och social förändring vid Linköpings universitet.

Foto: Linköpings universitet

Josefin Thoresson är nybliven doktor i teknik och social förändring vid Linköpings universitet. Hon har studerat energieffektivisering i ett miljonprogramsområde.


Ämnen i artikeln:

miljonprogrammet

Vad handlar din avhandling om?

– Den handlar om energieffektivisering av miljonprogramsområden. Jag har gjort en fallstudie om ett projekt i Gävle där det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna skulle renovera och energieffektivisera 600 hyreslägenheter.

Varför valde du det ämnet?

– Jag vill belysa att det krävs mer än bra tekniska lösningar för att energieffektivisera det befintliga bostadsbeståndet. Ekonomiska, politiska, sociala och organisatoriska faktorer påverkar också möjligheten att lyckas.

Vilka slutsatser kan du dra?

– Att det är komplext. Även om alla utgår från samma kommunala energimål kan olika aktörer ha olika tolkningar. Vilka förändringsåtgärder krävs för att nå energimålen? Vilket tidsperspektiv ska man ha när man räknar på om en insats är kostnadseffektiv? Vad kan man kräva av dem som bor i lägenheterna? Ska den hållbara energiproduktionen vara småskalig eller storskalig? Folk pratar ofta om att fastighetsbolagen saknar kunskap om energieffektivisering. Men svårigheterna handlar lika ofta om andra faktorer.

Tror du det ser ut så i fler kommuner?

– Jag har gjort en fallstudie och därför är jag lite rädd för att generalisera. Men det finns många städer i liknande storlek med likande kommunala bolag. Jag tror nog att de kan känna igen sig i mycket.

Har du några tips till dem som brottas med likande svårigheter som det du såg i Gävle?

– Att inte ge upp. I min studie såg jag många med ett stort engagemang för energieffektivisering och jag såg också att deras arbete får genomslag.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

miljonprogrammet

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.