Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Inte ens vart tredje hus hinner energideklareras

Publicerad: 10 November 2008, 09:40

Bara 30 procent av de fastigheter som ska vara energideklarerade vid årsskiftet kommer att vara klara i tid, bedömer Boverket. Orsaken är främst brist på ackrediterade energiexperter som kan utföra deklarationerna.


Till årsskiftet ska alla offentliga lokaler och bostäder i flerfamiljshus vara energideklarerade. Syftet med lagen är att lyfta fram möjliga åtgärder som sparar energi.

Förhoppningen är att energianvändningen ska minska med 20 procent till år 2020 och med 50 procent till år 2050, jämfört med år 1995.

Men bara 30 procent av cirka 250 000 fastigheter hinner bli klara till årsskiftet, enligt Boverket. Bäst går det i Svedala kommun som ser ut att hinna deklarera 46 procent av fastigheterna. Sämst går det i Laholm, där bara en energideklaration utförts, skriver Dagens Nyheter.

Förklaringen är brist på ackrediterade energiexperter som kan utföra deklarationerna. Experten måste vara anställd på ett ackrediterat företag.

Och både certifieringen av besiktningsmän ackrediteringen av företag har dragit ut på tiden. Även Boverkets föreskrifter om hur förordningen om energideklarationer ska genomföras i praktiken blev försenade.

Från 1 januari 2009 ska även alla småhus som säljs vara energideklarerade, vilket ytterligare ökar konkurrensen om energiexperter. En energideklaration kostar ungefär 10 000 – 20 000 kronor.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.