Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Intelligenta hem ska hjälpa oss att spara energi

Publicerad: 9 januari 2009, 08:45

Framtidens hem innehåller smarta funktioner som hjälper oss att spara energi och vatten. Det tror studenterna på masterprogrammet Intelligent systems design på Chalmers.


Det går inte att bara bygga bort den höga energianvändningen i världens fastigheter. Ett ändrat beteende hos medborgarna är en nödvändig del av framtidens mer energieffektiva och klimatanpassade bebyggelse.

Men att ändra sitt beteende kan vara besvärligt i en vardag fylld av arbete, barnpassning, tvätt och disk. Därför innehåller framtidens hem allt fler smarta funktioner som tydligt och pedagogiskt belyser vår energi- och vattenkonsumtion.

Det tror flera av eleverna på masterprogrammet Intelligent systems design på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Eleverna ställde ut en rad av sina koncept på IT-universitetet på Lindholmen i Göteborg före jul.

Aquatic Hue är ett duschmunstycke som lyser med rött ljus om vattnet är onödigt varmt. Lagom varmt ger gult ljus och en kalldusch blått ljus. Power plant är en plastväxt med inbyggd belysning som slocknar om förbrukningen av hushållsel är hög.

Eco-Tap är en tappvattenkran för handfatet i badrummet. Om man spolar vatten häftigt genom kranen tonas takbelysningen ner för att till sist slockna helt. Minska badrumsbesökaren vattenflödet tänds belysningen igen.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.