Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Isolerade luckor ger energisnåla fönster

Publicerad: 18 maj 2011, 19:53

Med fönsterluckor stängda på natten funkar det med standardfönster på passivhus.


När man bygger ett riktigt energisnålt hus är valet av fönster viktigt. De läcker betydligt mer värme än väggen och arkitekten får därför välja små fönster eller speciella passivhusfönster för att få ner energianvändningen.

Eller så kan man använda standardfönster och dra för en isolerande fönsterlucka på nätterna under årets kalla dagar. Den idén kläckte Sune Nilsson, arkitekt på byrån Fojab Arkitekter i Malmö.

– Jag satt och pratade om problemen kring att bygga hus som sparar energi med min systerson som skulle bygga en villa utanför Lund, säger han.

Systersonen heter Jonny Ask och är regionchef på ÅF. Sune Nilsson ritade en energisnål villa åt sin släkting och tog med fönsterluckorna i kalkylerna. De ökar fönstrets värmeisolerande förmåga nästan tre gånger.

– Jag pratade med Elitfönster i Vetlanda och de tände på idén, säger Sune Nilsson.

Standardfönster med ett u-värde kring 1,2 sätts först in i huset. Luckan hängs sedan på en skjutskena som monteras över fönstret. I nedkant sitter en styrskena som håller luckan på plats även om det blåser.

Allt material till luckan är standardprodukter. Själva luckan är en 5 cm tjock sandwich, med isolering av stenull eller polyuretanskum mellan två aluminiumplåtar. Materialet används i dag till väggar i industrilokaler. Luckan får en tätlist av gummi så att den sluter tätt mot fönstret.

– Luckan minskar u-värdet till 0,43. Förutsättningen är att de boende drar för luckorna 75 procent av tiden det behövs, som nattetid under årets kalla period, säger Sune Nilsson.

Huset kommer att uppfylla passivhusens krav på effektbehov kalla dagar. Men huset fick inte certifieras som passivhus eftersom själva fönstren har ett u-värde högre än 0,9, berättar Sune Nilsson.

Skjutluckorna ersätter behovet av persienner och rullgardin för att mörklägga sovrum. Soliga sommardagar kan luckorna dras för fönstren på övervåningen för att minska uppvärmningen av huset. Fönstren på undervåningen skuggas på sommaren av en smal balkong.

I det här pilotprojektet stängs luckorna genom att man öppnar de inåtgående fönstren och drar för luckorna för hand. Det innebär att Jonny Ask och hans familj får välja bort krukväxter, som annars skulle behöva flyttas varje gång luckan ska öppnas eller stängas. I framtiden ska Sune Nilsson testa en automatisk motordriven lucka.

– Vi ville använda enkelhet i konstruktionen, ett slags low tech som håller länge, säger Sune Nilsson.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.