Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Isoleringsbolag bakom Stockholms första passivhus

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Företaget Paroc sponsrar ett passivhus i Vallentuna norr om Stockholm. Med projektet vill bolaget inte bara gynna den framtida marknaden för isolering. Bygget ska även visa den skeptiska småhusbranschen att det går att bygga funktionella och vackra passivhus till konkurrenskraftiga kostnader.


- Jag är inte anställd för att sälja isolering. Min drivkraft är att få fram bra tekniska lösningar som är bra för de boende och gynnar landets ekonomi, säger Anders Olsson, tekniskt ansvarig på Paroc Byggisolering som är huvudsponsor bakom bygget.

Det är den tredje villan som byggs med passivhusteknik i Sverige. Anders Olsson besökte nyligen flera tillverkare av småhus men ingen var intresserad av att serieproducera villor med den energibesparande tekniken.

Det är tydligt att han har ett stort personligt engagemang och en stark tro på samhällsnyttan med passivhustekniken. Men år 2015 ska mycket energieffektiva hus eller passivhus ha en utbredd spridning i EU-ländernas byggbestånd, enligt dokumentet Action plan 2 för EU-direktivet om byggnaders energiprestanda. Då kan företag som Paroc få sälja väldigt mycket isolering.

Det går åt en hel del isolering till det 200 kvadratmeter stora huset som just nu byggs på Lindholmen utanför Vallentuna. Det är 46 centimeter stenull i väggkonstruktionen och 57 centimeter i taket.

- Men det går inte bara att stoppa in mer isolering i huset. Man måste ha en mycket väl genomtänkt konstruktion också. Täthet och kvalitet i byggandet är viktigast när man ska bygga ett bra passivhus, säger Anders Olsson.

Enligt honom och flera andra experter lönar det sig för husägaren. Kostnaderna för huset i Vallentuna blir drygt tre procent högre än om det byggts med konventionell teknik. Merkostnaden ska vara intjänad på sju till åtta år genom lägre energikostnader.

Huset får också energieffektiva fönster från Elitfönster med ett u-värde på 0,9. Villan kommer att uppfylla den nya svenska definitionen på passivhus. Det kommer därmed inte att använda mer energi än 15 kilowattimmar per kvadratmeter.

Däremot är det ännu inte säkert att huset även kommer att uppfylla kravet på högst 12 watt tillförd effekt kalla vinterdagar. Företaget Nibe är med och testar teknik för att återvinna energin i ventilationens frånluft med värmepump. Idag är det vanligast att använda värmeväxlare till detta.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.