Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

IVA: "Vem betalat energinotan?"

Publicerad: 6 maj 2013, 09:41

Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) är positiv till energieffektiviseringsdirektiv, men ser också en rad brister – bland annat är det oklart vilka som ska betala för bostadsfastigheters energieffektivisering på beräknade 16 miljarder kronor.


IVA har lämnat in sina synpunkter på Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet – Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar. Samtidigt har IVA lämnat sitt remissvar på Finansdepartementets promemoria Bensin- och dieselkonsumtion i Sverige – ekonometriska skattningar av priselasticiteter. – Vi ställer sig bakom riksdagens mål för energieffektivisering Till exempel stödjer vi att energiintensiteten i den svenska ekonomin ska minska med 20 procent mellan 2008 och 2020. Samtidigt vill vi också betona vikten av att skilja på de båda begreppen energibesparing och energieffektivisering. I Energieffektiviseringsdirektivet görs nämligen ingen entydig distinktion mellan besparing och effektivisering, säger IVAs vd Björn O Nilsson.

IVA har även andra invändningar och menar att regeringens förslag rymmer en hel del oklarheter.

”Till exempel uppfylls inte kraven på en statlig utredning vad gäller konsekvensanalyser av lagda förslag. Inom fastighetspaketet konstateras bland annat att förslagen innebär investeringar inom fastighetsbeståndet med 16 miljarder kronor men det anges inte hur denna fördyring ska fördelas mellan hyresgäster eller kommuner (bostadsbidrag)”, skriver IVA i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.