Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

IVL:s nya miljöberäkningsverktyg släpps vilken dag som helst

Publicerad: 31 januari 2018, 05:00

Martin Erlandsson, IVL.

Boverkets förslag om klimatdeklaration är än så länge bara ett förslag. Men för att vässa klimatarbetet redan nu kan företagen använda det miljöberäkningsverktyg (BM1.0) som IVL Svenska Miljöinstutet släpper vilken dag som helst.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

– Med Byggsektorns miljöberäkningsverktyg och rätt data så ligger allt på ett silverfat. Nu är det upp till bevis för marknaden att ta till sig verktyget och börja jobba på det här sättet, säger Martin Erlandsson, på IVL som varit med och drivit arbetet med verktyget.

Byggsektorns miljöberäkningsverktyg innehåller en färdig databas med klimatdata för de byggresurser som används mest på den svenska marknaden. Byggresurserna i verktyget har valts ut för att klara krav enligt Miljöbyggnad 3.0 och lite till, det vill säga byggnaden från grundkonstruktionen och uppåt, men inte installationerna.

Genom att utgå från mängdberäkningen av en byggnad får man indata för miljöverktyget, som sedan beräknar klimatpåverkan från materialproduktion, transporter och byggproduktion för de material som ingår i byggnaden. Andra faser i en byggnads livscykel, kan också beräknas för byggprojektet men görs då utanför verktyget.

– Först får man en generell bild av hur mycket koldioxidutsläpp ett bygge ger via verktygets förhandsval. Sen kan man ändra förutsättningarna - till exempel ändra till grönt bränsle, eller klimatförbättrad betong, eller lokalt trä i stället för importerat trä som körts långväga med lastbilar och så vidare och se hur det förändrar utsläppen, säger Martin Erlandsson.

LÄS MER: Boverket föreslår klimatdeklaration

Tidigare har debatten om klimatsmart byggande lätt hakat upp sig på val av till exempel trä eller betong. Men med det här verktyget ska man kunna göra kloka val för ett miljövänligare bygge oavsett materialval, hoppas Martin Erlandsson.

– Det finns till exempel flera studier på att man med känd teknik kan minska koldioxidutsläppen i betongbyggnader med 40 procent med hjälp av klimatanpassad betong. Nu kan företagen räkna på detta, säger han.

IVL har nu släppt platser på utbildningar i verktyget och fick direkt många anmälningar.

– Vi tror de som i första hand vill gå utbildningen är beställare och i nästa led konstruktörer, projektörer och arkitekter, även entreprenörerna kommer nog vara intresserade, säger Martin Erlandsson.

Relaterade artiklar

Boverket föreslår klimatdeklaration

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev