Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

JM-bodar ska minska energianvändning

Publicerad: 8 augusti 2009, 08:52

JM har beslutat att samtliga byggbodar på JMs nya byggarbetsplatser ska förses med bland annat bättre isolering, närvarostyrd belysning och värmeåtervinning. Dessutom kommer all byggbelysning att vara av lågenergityp och släckas ner på natten. Sammantaget räknar JM med en halverad energianvändning för bodar och belysning.


Carina Nässén, utvecklingsingenjör på JM, förklarar att poängen är att genomföra dessa åtgärder i all JM:s produktion i landet, och på så sätt sänka energianvändningen rejält och samtidigt spara stora pengar.

Byggbodar och belysning står för mer än 70 procent av energianvändningen på en byggarbetsplats. Genom bland annat bättre isolerade bodar, lågenergilampor samt tidsstyrning av uppvärmning och belysning kommer att JM kunna halvera energianvändningen för bodar och belysning. Detta kommer att innebära en besparing på cirka 9 000 000 kWh per år, vilket motsvarar den genomsnittliga energianvändningen för 500 villor.

En arbetsgrupp har arbetat i ett halvår med ett åtgärdspaket för energieffektivisering på byggarbetsplatserna men arbetet inleddes egentligen redan för snart två år sedan. Då genomförde JM i samarbete med underleverantören Cramo ett pilotprojekt i Göteborg där man under ett år testade olika tekniker för energieffektivisering av byggbodar. Såväl egna mätningar som en uppföljning i form av ett examensarbete vid Uppsala Universitet pekade tidigt på stor besparingspotential, både ur energi- och kostnadssynpunkt.

I ett pressmeddelande säger Patrik Andersson, miljöchef på JM:
– Redan tidigt 2008 införde vi lågenergihus som standard i all vår produktion. Därmed sänkte vi bostädernas energianvändning med 35 procent. Nu har turen kommit till JMs byggarbetsplatser.??Utöver energibesparingen har bytet av lampor till en ny typ av lågenergilampor lett till bättre belysning och en förbättrad arbetsmiljö.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.