Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Jonas på Dipart blandar betong och härbärge

Publicerad: 31 januari 2012, 10:28

Byggföretaget Dipart ville göra något mer än att bara skänka pengar till välgörenhet. I stället engagerar man sig på olika sätt, speciellt för härbärget Bryggan i Högdalen i Stockholm. När härbärget har brist på volontärer rycker Dipart-anställda in. Betongarbetaren Jonas Nyström är en av dem.


Kommer någon in med trasiga kläder får de nya, en ny jacka, en tjocktröja. Man tar fram det ur ett förråd där allt finns, berättar Jonas.

Han har jobbat på Bryggan en gång, men har också varit där och ätit lunch när han byggde en skateboardramp i närheten. Ibland har anställda på Dipart hjälpt till att bygga om och reparera, men när de anställda rycker in i stället för volontärer gör de det som behövs just då. Jonas Nyström lagade mat, plockade undan, bara fanns till och hjälpte också till i garderoben där de som kommer får ett skåp att låsa in sina saker i. Och när han serverat satt han med gästerna och åt.

– Det är kul. Byggare kan göra mycket mer än bara byggjobb.

Jonas Nyström tycker att det är annorlunda att jobba på härbärge.

– Det är själva grejen. Man träffar människor som är i en helt annan position i samhället och som man aldrig skulle träffa annars. Man får en bredare bild av samhället, det är så mångfacetterat. Det är stor skillnad mellan att se en hemlös på stan och att träffa folk på härbärget. Där träffas man på jämlik nivå.

Vad tycker du om att jobba på härbärge ibland?
– Det är inte en galen hallelujaupplevelse men det är nyttigt för människor som mig. Och det är viktigt, det är ett engagemang, man sitter inte bara hemma och funderar över vilken tv man ska köpa eller vilken boxer man ska välja. Man utmanar sina egna fördomar om hemlösa. Alla är inte tjackisar och oavsett om de är det eller inte så finns det alltid en människa bakom.

Jonas Nyström tycker att det är bra att jobba på ett företag som engagerar sig på det här sättet. Företagare ska ta ett ansvar för samhället, tycker han.

– Allt är som ett kretslopp. Det är viktigt att ge tillbaka, bidra till ungdomsidrott eller vad som helst, inte bara tjäna pengar även om det inte är något fel med det.

Dipart gör mer än så. Företaget samlar in kläder, hjälper till på härbärget och samlar in gamla glasögon som frivilligarbetande optiker kan prova ut till hemlösa – att själv ta sig till en optiker kan kännas oöverstigligt för den som är hemlös. Och när vd:n Jens Hoffman håller föredrag så får de som anlitar honom betala med ett nytt kylskåp eller något annat till Convictus – den ideella, politiskt och religiöst obundna förening som driver Bryggan.

– Jag tycker att det är jävla positivt att företaget gör det här, säger Jonas Nyström.Lunchdags på härbärget.  FOTO DINO GERDIN, CONVICTUS

Om du bytte jobb och det företaget inte engagerade sig i något. Vad skulle du tycka då?
– Alla företag är ju olika, men det saknas något om man bara jobbar och sedan går hem. Jag personligen skulle kanske lyfta frågan, men om det inte var intressant skulle jag inte byta jobb för att det sociala engagemanget inte fanns. Men jag hade saknat det.

Jonas är betongarbetare och jobbar med allt som det innebär: formsättning, armering och gjutning. Vid rot-jobb blir det också kringjobb, som rivning och spackling.

Vad tror du att du kommer att jobba med i framtiden?
– Ingen aning. Jag är nöjd med det jobb jag har, det är tillräckligt intressant och jag har bra jobbarkompisar.
– Det enda tråkiga är att det inte finns något gesällbrev eller något annat sätt att gå vidare inom betong, som det finns för murare eller plåtslagare. Det är en skillnad.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News