söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kalla kyrkor skyddas med ny ökenmetod

Publicerad: 8 april 2016, 11:35

Foto: Airwatergreen

En luftavfuktningsmetod som från början skulle skapa dricksvatten i varma och torra länder har i stället blivit en energisparande metod för att kallställa byggnader och skydda fjärrvärmekulvertar i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017Building Sustainabilityhållbart byggande

– Vi kan kondensera fukt lika effektivt i minus tio grader som i plus fyrtio, säger Fredrik Edström, forsknings och utvecklingschef på Airwatergreen i Uppsala som kommer att finnas med på Nordbygg.

Fredrik Edström hade jobbat med konventionella luftavfuktare ett tag när han och kollegan Jonas Wamstad kom på hur man kan kondensera fukt från luften med hjälp av värme. Från början ville de använda metoden i varma länder med brist på dricksvatten, men så upptäckte de att den fungerade i kallt klimat och hittade ett annat användningsområde.

Vid konventionell kondenseringsteknik kyler man luften för att kondensera fukten. Men i varmkondenseringstekniken använder Airwatergreen ett absorberande material som fångar fukten från luften i ett utrymme som stängs till. Vattnet tvingas sedan ut ur materialet till luften inne i den slutna volymen. Luften kan bara hålla en vissa mängd fukt, därefter fås en övermättning. Detta bildar vatten som sedan kan ledas ut.

Metoden används nu till exempel inom VA-industrin och i många kyrkor.

– Att varmhålla till exempel en stenkyrka eller en dåligt isolerad pumpstation vintertid kostar väldigt mycket pengar och energi. Med vår metod kan man i stället tillåta fem grader och samtidigt hålla ett torrt och säkert klimat effektivt. Detta kan reducera energibehovet med upp till 90 procent och få bort luktproblem för pumpstationer. Dessutom behöver man inte göra ingrepp på byggnaden, säger Fredrik Edström.

En annan nisch är fjärrvärmekammare som har hög luftfuktighet och utsätts för vägsalter. Många vill bygga bort dessa kammare, eftersom de ofta har svåra korrosionsproblem, med farlig arbetsmiljö och höga underhållskostnader som följd.

– Kamrarna kan vara fyrtio grader varma och för att hindra korrosionsproblemen måste man hålla runt 50 procent i relativ luftfuktighet. Tidigare har det inte funnits någon effektiv kondensmetod för detta klimat. Men där har det visat sig att våra metoder funkar väldigt bra, säger Fredrik Edström.

Att skapa dricksvatten med den här metoden i Sverige är inte lönsamt, men Airwatergreen har inte släppt drömmen om en produkt som kan hjälpa till med vattenförsörjningen i torra länder. På Nordbygg ska de emellertid visa upp sin nya produkter.

– Vi har utvecklat en ny apparat där vi skalat upp kapaciteten sju gånger och minskat energiåtgången med 25 procent, säger Fredrik Edström.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev