Hållbarhet
Karlstad tar energi på allvar
Publicerad: 2 september 2013, 07:49
Karlstads kommunala bostadsbolag KBAB har drivit ett systematiskt energieffektiviseringsarbete i snart tjugo år. Nyproduktionen består uteslutande av lågenergihus och i det befintliga beståndet har bolaget genomfört över 600 åtgärder för energieffektivisering. Det gör att bolagets bostadsbestånd energimässigt står sig väl mot storstädernas miljöstadsdelar.
Den genomsnittliga energianvändningen för KBAB:s cirka 7 000 lägenheter är i dag 109 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
– Jämför man med det genomsnittliga energibehovet för hyreslägenheter i Sverige så sparar vi 15–20 miljoner kronor per år. Det är pengar som vi kan lägga på ytterligare renovering och energieffektivisering, säger Anders Björbole, energijägare på KBAB.
Energianvändningen i KBAB:s bestånd är låg inte bara jämfört med andra hyresrättsbestånd i Sverige. Den står sig bra även mot nybyggnadskraven. Karlstad tillhör Boverkets klimatzon II där högsta tillåtna energianvändning i nybyggda bostäder med annan uppvärmning än el är 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
Med andra ord klarar KBAB:s bestånd nybyggnadskraven trots att det till största del består av gamla hus. Av totalt 7 000 bostäder är bara 259 byggda de senaste tio åren.
Ännu mer imponerande blir KBAB:s energianvändning om den ställs mot energianvändningen i de miljöprofilerade stadsdelarna Hammarby Sjöstad, Norra Älvstranden och Västra Hamnen i Stockholm, Göteborg respektive Malmö. En undersökning i Byggindustrin 18/2013 visar att energianvändningen i de stadsdelarna ligger på en nivå som är jämförbar med den i KBAB:s bestånd. I Hammarby Sjöstad är energianvändningen till och med betydligt högre, cirka 130 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Ändå ligger både Stockholm, Malmö och Göteborg i klimatzon III där nybyggnadskravet i dag är max 90 kilowattimmar per kvadratmeter och år för bostäder med annan uppvärmning än el.
Enligt Anders Björbole är förklaringen till KBAB:s goda resultat i första hand det ideologiska ställningstagande som företaget gjorde redan på 1990-talet.
– Vår vd Mats Enmark är engagerad och har ett bra energiperspektiv. I första hand drivs vi av engagemang för miljön. Vi vill göra något för jordklotet, säger Anders Björbole.
Vill du läsa hela reportaget? Du hittar det på sid. 14-16 i Byggindustrin 26/2013 som är ute den 30 augusti. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.