Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kärnkraftsbolag avvaktar med byggplaner i Oskarshamn

Publicerad: 26 april 2011, 09:32

Oklart om katastrofen i Japan påverkar planer på kärnkraftsfabrik i Oskarshamn.


Haveriet i kärnkraftverket Fukushima Daiichii i norra Japan kan ha påverkat GE Hitachi Nuclear Energys byggplaner i Oskarshamn. Bolaget var före katastrofen intresserat av att bygga fabriker för tillverkning och export av kärnkraftsutrustning i den svenska kuststaden.

Planerna var kopplade till om företaget får en beställning på en fjärde ny reaktor till kärnkraftverket utanför Oskarshamn. Om opinionen mot kärnkraft ökar i Sverige och globalt kan projektet läggas ner.

– Det är för tidigt att spekulera om marknaden har påverkats av det som händer i Japan, säger Robert Bergkvist, vd på GE Hitachi Nuclear Energy i Sverige.

GE, General Electric, har byggt reaktorerna 1, 2 och 6 i Fukushima Daiichii. Just nu fokuserar GE på att hjälpa bolaget Tepco, som driver Fukushima, med utrustning och konsultstöd. Företaget skänker även gasturbiner till Japan för att stötta landets elförsörjning.

Det är den kärnkraftskompetens som finns i Oskarshamn som gör att GE Hitachi Nuclear Energy är intresserat av orten. Men även stadens djuphamn. Bolaget utreder även ett tiotal andra orter i bland annat Finland och Polen.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.