Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

KLIMAT 2: Vellinge vallar in Skanörs bebyggelse

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Stigande hav och häftiga regn hotar husen på halvön Skanör-Falsterbo. Nu tar kommunen fram en serie åtgärder som ska rädda trakten från följderna av klimatförändringen. Och planerar samtidigt att bygga 450 bostäder på låglänt hotad mark som hotas av översvämning.


Väggar och bord på Hans Folkessons kontor är täckta av kartor och planritningar. Han är stadsbyggnadsdirektör i Vellinge kommun, som står inför en komplicerad situation när havsnivåerna stiger.

Han pekar på en karta på väggen bredvid dörren. Stränderna runt Skanör Falsterbo-näset är färgade i rött. Längre in från stranden är stora partier färgade med blått. Sen är det inte mycket kvar av halvön. Färgerna markerar att stora delar av marken ligger lägre än två meter över havet.

- Det innebär att ungefär 40 procent av halvöns bebyggelsen i Skanör-Falsterbo är hotad om 50 år, säger Hans Folkessons.
Trots det håller kommunen på med detaljplanen för ett nytt bostadsområde lägre än den kritiska gränsen två meters över havet.

Området är en rektangulär bit betesmark intill befintliga bostadsområden och ska kallas Skanörs vångar. Det kommer att rymma 450 bostäder och borde ligga en meter högre, förklarar Hans Folkessons. Han motiverar beslutet så här:

- Det hade blivit väldigt märkligt att höja marken en meter om den omgivande bebyggelsen ligger kvar på en lägre nivå. Vad skulle vi ha sagt till dem? Tyvärr, ni ligger för lågt? Vi har ju ansvar för hela området, säger han.

Istället tänker Vellinge kommun försöka skydda hela halvön. Hans Folkessons letar i högar av papper och plockar fram en rad undersökningar och åtgärdsförslag. En åtgärd är att bygga vallar kring bostadsområden och ängsmark. På halvön finns redan gamla historiska vallar byggda av tång som täcktes med ljungtorv. Vallarna skyddade odlingarna mot betande boskap och tillfälliga högvatten.

- Den här traditionen vill vi anknyta till. Det behövs minst nio kilometer vallar, kanske så mycket som 15 kilometer, säger han.

Men vallarna kommer inte bara att hålla havsvattnet borta. Det håller också regnvattnet inne. Därför ska ett system av dräneringsrör och pumpar läggas ner i marken i det nya bostadsområdet. Där ska de ligga passivt och vänta tills grundvattnet stigit till en kritisk nivå. Då går pumparna igång.
Kommunens tekniska förvaltning håller också på att utvärdera kapaciteten för sina avlopps- och dagvattensystem. För redan idag blir det problem. Under de häftiga regnen i somras trängde vatten upp bakvägen genom folks golvbrunnar. Troligtvis kommer hela halvöns dagvattensystem behöva byggas ut så att de klarar så kallade 100-årsregnen.

I framtiden riskerar även halvöns sandstränder att erodera bort. Sanden har visserligen alltid flyttat på sig och kommit tillbaka från år till år eller mellan årstider. Men den här naturliga processen kan behöva hjälp på traven. Den kan behöva ett regelbundet underhåll, förklarar Hans Folkesson.

- Vi jobbar utifrån ett 50-årsperspektiv men sneglar på ett 100-årsperspektiv. Vi måste planera så att vi är beredda på ännu mer. Det måste vara möjligt att höja vallarna ytterligare, säger han.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.