Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatförändringar ger byggandet nya förutsättningar

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Varmare väder, mer nederbörd och höga vattennivåer är att vänta i framtiden på grund av klimatförändringar. Detta får betydelse för det framtida byggandet. Vi måste därför ta dem på allvar och anpassa oss efter de nya förutsättningarna.


Förra året ökade Sveriges medeltemperatur i medeltal med fyra grader, i södra Sverige hela åtta grader. Sommaren var extremt varm men på grund av en kall vinter blev inte årsmedeltemperaturen all time high.
Claes Brundin, SMHI, gav ett klimatscenarie hundra år framåt.
-Då har vädret blivit så varmt att medeltemperaturen sommartid ligger tio grader över dagens. Temperaturer upp mot 40 grader blir inte ovanliga. Även nederbörden har ökat rejält, 50 procent, jämfört med idag, sa han.
Han framförde han även teorin att vattenståndet i Östersjöns södra delar stiger med i värsta fall en meter.
Torbjörn Olsson, Länsförsäkringar, berättade hur sårbart samhället är i dag. För tio år sedan kunde fyra ladugårdar brinna ner vid ett åskväder. Det bedömdes som mycket. Ett lika kraftigt åskväder idag slår omedelbart ut 12 000 datorer. Ett annat exempel är vattennivån i Mälaren. För sju år sedan steg vattennivån så kraftigt att det bara var tio centimeter ifrån att vattnet skulle strömma in i tunnelbanan.
Både han och Claes Brundin gav exempel på vilken betydelse klimatförändringarna får för byggandet. Mälaren och Vänern måste avvattnas för att inte riskera svåra översvämningar. Marken runt sjöar och vattendrag måste säkras mot ras och skred, mer pålning behövs och dammarnas säkerhet bör ses över.
Nya former av geologiska undersökningar behövs. Det varma vädret kräver nya betongsorter och metoder, som inte härdar så snabbt, och nya asfalter behövs som inte mjuknar i sommarhettan

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.