Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatfrågan har inte ökat tågtransporter

Publicerad: 20 september 2011, 07:24

Klimatdebatten ser inte ut att ha ökat transporter av byggmaterial med tåg. Enligt logistikföretaget Green Cargo har tågen under de senaste åren kört en jämn mängd byggprodukter.


Det saknas statistik över byggtransporter på tåg. Varken myndigheterna SCB eller Trafikanalys kan enkelt sålla ut uppgifterna ur sina datamängder. Men enligt logistikföretaget Green Cargo ligger byggtransporterna på tåg på en stabil nivå.

– Det varierar lite med de stora byggprojekten men över tid är volymerna oförändrade, säger Robert Gustafsson, chef för tillväxtförsäljning på företaget.

Kunderna väljer tågtransporter delvis på grund av miljöhänsyn, samtliga eldrivna lok i Sverige körs på Trafikverkets el som är till 100 procent förnybar. Ett annat skäl är att tågen klara stora regelbundna volymer.

– Vi kör mycket prefabricerade betongelement, cement och hela husmoduler. Samt en del gipsskivor, säger Robert Gustafsson.

I de flesta fall krävs det traditionell omlastning till lastbil med gaffeltruck och lyftkran vid tågstationen.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.