Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatfrågan het vid byggsektorns investeringar

Publicerad: 13 januari 2009, 09:14

Energi- och klimatfrågan är extremt viktig när bygg- och fastighetsbolagen gör investeringar. Det framgår av den årliga Byggrapporten från revisions- och konsultbyrån Grant Thornton och tidningen Fastighetsnytt.


Energi- och klimatfrågorna är viktiga eller mycket viktiga vid investeringar, anser nästan 100 procent av de tillfrågade bygg- och fastighetsbolagen. Uppåt 80 procent av de tillfrågade anser att miljö- och energikraven på bygg- och fastighetsbolagen har ökat eller ökat väsentligt.

Det är marknadsundersökningsföretaget Info One som genomfört undersökningen på uppdrag av revisions- och konsultbyrån Grant Thornton och tidningen Fastighetsnytt. Frågorna om miljö och energi har ställts till byggbolag, fastighetsbolag och kontorshyresgäster.

Undersökningen visar att miljöengagemanget har ökat hos 94 procent av kontorshyresgästerna. Hela 92 procent av dessa har en miljöpolicy som även omfattar lokalerna de är verksamma i.

Hyresgästerna efterfrågar främst energisnål belysning, värmepumpar och rörelsestyrd belysning. Den vanligaste energi- eller miljöåtgärden som bygg- eller fastighetsbolag genomför vid ny- eller ombyggnad är tilläggsisolering, klimatanpassat uppvärmningssystem eller att sätta in energisnåla fönster, enligt undersökningen.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.