torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatsmart byggande i fokus

Publicerad: 23 mars 2012, 13:44

Miljö- och klimatfrågorna är i fokus under Nordbyggdagarna. FN har länge efterlyst ett mer klimatsmart byggande. Byggindustrin orsakar mer koldioxidutsläpp än någon annan industrisektor. Sveriges träbyggnadsindustri menar nu att byggbranschen kan ta ett störrre miljöansvar genom att det byggs mer flervåninghus i trä.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

Om vi ska ta klimatfrågan på allvar måste vi i allt byggande få in ett globalt klimatperspektiv. Idag är man alldeles för snävt inriktad på energibesparingar, säger Niclas Svensson, chef för Sveriges Träbyggnadskansli. I befintliga hus blir energikraven allt hårdare men det finns inga klimatkrav på själva byggandet. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson håller med honom men menar att det krävs politiska beslut för att få aktörer i branschen att ta ett större ansvar. Hon menar att felaktig prissättning på byggmaterial gör att de miljövänliga alternativen blir mindre lönsamma.
- Det tydligaste exemplet är exempelvis att cementproducenterna inte betalar för sina utsläpp, säger hon. De ska precis som andra betala sina klimatkostnader. Men det gör de inte idag. Den här typen av ändringar kan leda till att vi ser en utveckling både av byggprodukter och byggbranschen i övrigt.

Karin Rutström - karin.rutstrom@telia.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev