Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kokpunkten nav i stor energisatsning

Publicerad: 15 september 2015, 11:24

Håkan Östh, vd för fastighetsbolaget Kokpunkten. Foto: Peab

Peab vill skapa en nationell mötesplats för energi- och hållbarhetsfrågor för både gamla och unga. Kokpunkten i Västerås blir centrum för detta.

Ämnen i artikeln:

KokpunktenPeab Sverigehållbart byggandeenergianvändningVästerås


Det etthundra år gamla ångkraftverket i centrala Västerås har en del som redan omvandlats till actionbad av Peabs helägda fastighetsbolag Kokpunkten. Badet i Kokpunkten har fått mycket uppmärksamhet, bland annat nominerades det till Årets Bygge 2015.

I och med att byggnaden är 30 000 kvadratmeter stor finns mer ytor att fylla. Under september sätts spaden i marken för hotell­delen. Det handlar om 220 rum på sammanlagt 18 våningar som ska vara klara sommaren 2017.

– Ytterligare en etapp som planeras handlar om att skapa ett science center i den gamla ställverksdelen, berättar Håkan Östh, vd för fastighetsbolaget Kokpunkten.

Bred målgrupp

Detta science center kommer att ha en bredare målgrupp än motsvarande anläggningar i Sverige i dag, enligt Håkan Östh, och det kommer att finnas kopplingar till forskningsfronten. Håkan Östh beskriver det som en nationalarena för energi- och hållbarhetsfrågor där näringsliv, politiker, studenter, forskare, unga och gamla kan mötas kring frågor som har med miljö och energi att göra.

– Vi kommer att satsa på att ha en sammanhängande berättelse och mer modern teknik än till exempel Tom Tits och Universeum, säger Håkan Östh.

Mälardalens högskola och KTH har tillsammans med Kokpunkten arbetat idémässigt under en tid för att förfina konceptet.

– Lokaler och ramverk finns. Nu är det en finansieringsfråga i slutändan. Min förhoppning är att en del av science center ska vara klart i samband med att hotellet är färdigt 2017, säger han.

"Inte Peabs affärsidé"

I byggnaden finns även en turbinhall på 1 500 kvadratmeter som man hoppas kunna omvandla till eventsal. Det gemensamma namnet för badanläggningen, hotellet och science center blir Energy Arena. Men att driva anläggningen långsiktigt ingår inte i Peabs planer.

– Det är inte Peabs affärsidé. Vi vill på sikt hitta någon som kan driva hela anläggningen, säger Håkan Östh.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev