Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Krav och engagemang viktiga byggstenar för BIM:s framtid

Publicerad: 7 april 2016, 12:35

Mårten Lindström, konsult, och Olle Samuelson, vd för BIM Alliance.

Foto: Anders Myrdal

Beställare av byggentreprenader som ställer höga krav är den viktigaste gruppen som driver BIM-utvecklingen framåt. Innovativa företag som ger uppdragsgivarna idéer med BIM som verktyg har också betydelse.


Ämnen i artikeln:

BIMNordbygg 2017

– Men det allra viktigaste för utvecklingen av BIM är att det inte får bli en IT-fråga, utan det krävs engagemang från chefer på alla nivåer, menar Mårten Lindström, seniorkonsult hos BIM Alliance, som är på Nordbygg för att sprida goda exempel av användandet av BIM.

Några av beställarna som, enligt honom ligger i framkanten är Trafikverket, Akademiska hus, Specialfastigheter och Fastighetsverket.

Enligt Olle Samuelson, vd för BIM Alliance är BIM en stor del av samhällets digitalisering och består av 10 procent teknik och 90 procent processer.

– De stora vinsterna med BIM ligger i förvaltningsskedet, det vill säga ordning och reda på till exempel en fastighet, vägar och järnvägssystem, menar Olle Samuelson.

Mårten Lindström konstaterar att projektsidan med konstruktörerna i spetsen i dag är de största användarna av BIM.

– Byggarna ligger lite längre fram än installatörerna, och som inom många andra områden har stora företag med mer resurser kommit längre än små företag med knappa resurser, berättar Mårten Lindström.

Han menar att mycket talar för att BIM i framtiden kommer vara en självklarhet för att spara pengar för många aktörer i byggbranschen.

– BIM är helt enkelt mer effektivt och rätt från början. Ett av branschens stora problem är att det läggs för mycket pengar på att rätta till fel. BIM minimerar spilltider och identifierar felsökning innan kostnaderna drar iväg, avslutar Mårten Lindström.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

BIMNordbygg 2017

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News