Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

KTH Campus kapar 25 procent med värmepumpar

Publicerad: 26 maj 2014, 08:59

Akademiska Hus stora energibesparingsprojekt på KTH Campus har startat. 33 miljoner kronor investeras i en värmepumpsanläggning som ska producera värme och kyla. Behovet av köpt energi kan därmed minskas med 25 procent jämfört med den nuvarande inköpta energivolymen.


Bakgrunden till projektet är en energiutredning från 2011 som visade på stora möjligheter till energibesparingar och kostnadsminskningar inom KTH Campus. Genom att installera värmepumpar och knyta ihop kylnätet inom campusområdet kommer Akademiska Hus från och med oktober att kunna producera värme och kyla till en lägre kostnad jämfört med fortsatt inköp av fjärrvärme och fjärrkyla. Satsningen innebär också att behovet av köpt energi kan minskas med ungefär 25 procent av nuvarande inköpt energivolym, vilket motsvarar upp till 23 700 MWh eller uppvärmningen av 1000 villor.

Under en stor del av året har KTH Campus behov av både värme och kyla samtidigt. Genom att internt flytta spillvärme i kylkretsar till områden som har ett värmebehov uppnås en dubbel vinst eftersom inköpt värme och kyla kan reduceras. För att kunna lyfta de stora energimängderna i form av lågtempererad spillvärme i kylkretsar till nyttig värme för värme- och varmvattenproduktion, krävs hjälp av värmepumpar och därmed tillskott av el för att driva dem. Miljövänlig småskalig elproduktion, i form av en solcellsdriven laddstation, har därför uppförts och fler solcellsinstallationer är under utredning.

Genom att Akademiska Hus använder ursprungsmärkt, koldioxidfri el till drift av värmepumparna minskar de totala utsläppen av koldioxid för värmeförsörjningen av KTH Campus med 840 ton per år, vilket motsvarar en minskning med 40 procent.

Anläggningen är planerad att tas i drift i oktober 2014.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.