Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kvinnor redo betala för miljövänligt material

Publicerad: 28 februari 2019, 12:19

När det gäller betalningsviljan för byggmaterial som framställts med miljövänliga metoder är den högre hos kvinnor är hos män, liksom hos äldre jämfört med yngre, enligt Bygma.

Foto: Johanna Åfreds

Cirka sex av tio är beredda att betala mer om byggmaterialet är svenskt eller har framställts med metoder som ger lägre miljöpåverkan. Det framgår av Bygmabarometern som tagits fram av Yougov på uppdrag av Bygma.


Ämnen i artikeln:

Bygma

Yougov har för byggmaterialkoncernen Bygmas räkning för sjätte året i rad intervjuat drygt 1 000 personer som äger sitt boende. Intervjuerna gjordes septembers 2018 med ett riksrepresentativt urval av män och kvinnor i åldern 25-74 år, som äger sin bostad och/eller fritidshus. Denna grupp utgör 69% av Sveriges befolkning, skriver Bygma i ett pressmeddelande.

En av frågorna rör betalningsviljan för olika byggmaterial. De tillfrågade har fått ange om de skulle vara villiga att betala mer för byggmaterial som de vet är svenskt eller som framställts med mindre miljöpåverkan. Cirka sex av tio svenska bostadsägare uppger att de är beredda att betala mer för detta.

Högst betalningsvilja för svenskt byggmaterial finner man utanför storstadsområdena samt i gruppen bostadsägare som har anlitat hantverkare, till skillnad från de som har eller planerar att själva renovera.

När det gäller betalningsviljan för byggmaterial som framställts med miljövänliga metoder är den högre hos kvinnor är hos män, liksom hos äldre jämfört med yngre. Detsamma gäller personer som anlitar hantverkare jämfört med hemmasnickaren som har eller planerar att själv renovera.

– Det är oerhört glädjande att se att intresset och betalningsviljan för svenskt och miljövänligt håller i sig. För vår del får det naturligtvis gärna växa än mer och vi arbetar kontinuerligt med att sprida information och kunskap om hållbarhetsfrågor inom byggbranschen, kommenterar Carl Evedius, inköps- och marknadschef för Bygma i Sverige.

Anneli Kouthoofd, vd för Byggmaterialindustrierna säger dock att priset inte sällan styr val av byggmaterial och att den offentliga upphandlingen borde gå i bräschen och visa ett hållbart sätt att köpa material.

– Byggmaterialindustrin kan produktutveckla hållbara byggmaterial hur mycket som helst men om ingen köper utvecklingen tar vi heller inga steg framåt. Byggmaterialindustrierna vill gärna ha skarpa hållbarhetskrav baserade på vetenskapliga metoder kopplade till lagstiftning och lika över landet, säger Anneli Kouthoofd, vd för Byggmaterialindustrierna.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Bygma

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.