Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kyrkan bygger värmeverk för biobränslen

Publicerad: 23 februari 2009, 12:38

Nio stift ska under två år pröva att bygga närvärmecentraler som värmer upp kyrkan och andra byggnader i närområdet. Värmecentralerna ska eldas med biobränslen från lantbrukare i trakten.


De flesta kyrkor värms fortfarande upp med olja och el. Det är både dyrt och dåligt för miljön, konstaterar Svenska kyrkan. Landets kyrkor har varje år elräkningar för 1,6 miljarder kronor, rapporterar Sveriges Radio Västmanland.

Genom att bygga närvärmecentraler kan inte bara kyrkan utan även församlingshemmet, en skola eller en förskola värmas upp eftersom de ofta ligger i närheten. Satsningen ska spara pengar åt församlingarna. Dessutom gör kyrkan en insats för klimatet, enligt föreningen Etik och Energi.

Lantbrukare arrenderar ofta mark som hör till prästgårdarna och har därmed redan kontakter upparbetade med kyrkan. Tanken är att de enkelt kan börja leverera biobränslen till de nya värmeverken.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.