Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Laddstation gör fastighetsägare grönare

Publicerad: 28 september 2011, 13:26

Brostaden testar laddstationer för elbilar.


Brostaden är ett av de fastighetsbolag i Sverige som satsar mest på miljö- och klimatåtgärder. Bolaget ska nu testa en ny typ av laddstation för elbilar vid en av sina fastigheter.

– Elbilar blir allt vanligare. När vi ville ha ännu en miljöfjäder i hatten valde vi att testa en laddstation från Solelia Greentech, säger Anders Hallquist, marknadschef en på Brostaden.

Han visar upp tekniken utanför kongresshallen Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. Elbilen Citroën C-Zero står parkerad under ett tak av solpaneler. Laddstationen är tänkt för offentliga miljöer.

– De vet inte om det än men vi kommer sannolikt att ställa laddstationen utanför Microsofts huvudkontor i Akalla i norra Stockholm där vi är fastighetsägare, säger Anders Hallquist.

Motiveringen till satsningen är att ägare av elbilar ofta laddar bilen hemma på natten. Men eftersom körsträckan på en laddning inte är längre än några få mil kan man behöva ladda bilen på jobbet.

Laddar man bilen från elnätet drabbas man av den komplicerade frågan om hur elen är producerad och vilka koldioxidutsläpp det ger. De enda koldioxidutsläppen från Solelias laddstation är de som produktionen av utrustningen skapar, användningen av stationen ger noll bidrag till växthuseffekten.

– Brostadens laddstation är vår ena pilotanläggning. Uppsala kommun har beställt den andra, säger Daniel Wahlberg på Solelia Greentech.

Stationen producerar el för cirka 1 000 mils körning per år. Den kan beställas med styrning som får solpanelerna att följa solen under dagen. Varje laddstation kommunicerar trådlöst med företagets servrar som håller koll på att laddstationen fungerar bra. Informationen som överförs kan även ge användaren överskådlig statistik om hur laddstationen används samt hur mycket energi den producerar.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.