Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lågan ska ge halverad energianvändning

Publicerad: 27 augusti 2010, 07:22

BI och Energimyndigheten påbörjar gemensam femårig satsning för att få Sverige att nå energimål.


Sveriges Byggindustrier och Energimyndigheten har tillsammans inlett ett femårigt program för att stimulera framväxten av en marknad för byggnader med mycket låg energianvändning.

Bakgrunden är att mindre än en procent av nybyggnationen i Sverige i dag är lågenergibyggnader, vilket rimmar dåligt med Sveriges nationella mål att minska energianvändningen i byggnader med 20 procent till 2020 och med 50 procent till 2050 jämfört med 1995 års nivå.

Satsningen blir viktigt för både BI och Energimyndigheten när det gäller att utveckla ny teknik och nya strategier för hur Sverige ska klara av att nå målen för minskad energiförbrukning och insatser mot växthuseffekten.

Initiativet till satsningen som har namnet Lågan, byggnader med mycket låg energianvändning, kommer från BI och hela projektet väntas under femårsperioden komma att omsätta 60 miljoner kronor.

22 miljoner satsas av Energimyndigheten och bland finansiärerna i övrigt finns Västra Götalandregionen, Fomas-BIC och företag inom byggsektorn som med stöd av Lågan får delfinansiering av energieffektivare byggprojekt.

Lågan ska arbeta inom fyra områden; kommunikation, samverkan, demonstartion och hjälpmedel för miljö- och energieffektivt byggande vid både nybyggnation och ombyggnation.

Det blir BI:s uppgift att administrera och koordinera programmet. Inom varje område kan olika projekt och aktörer få stöd.

Programansvarig för Lågan inom BI är Pär Åhman och hos Energimyndigheten Dag Lundblad. Åsa Wahlström, CIT Energy Management blir koordinator för Lågan.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.