Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lågenergibyggnader vinner mark

Publicerad: 8 oktober 2013, 16:16

Nästa år kommer Sverige att ha Bygg- och fastighetsbranschen över 10 000 lägenheter och 1 000 000 kvadratmeter lokalyta som är lågenergibyggnader. Det visar en ny studie har genomförts inom programmet LÅGAN.


Studien, som har finansierats av Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten, visar att byggandet av lågenergibostäder inte bara är ett storstadsfenomen. Både Stockholms län och riket i stort har i genomsnitt en lågenergibostad per 1 000 invånare. Hela en fjärdedel av landets alla lågenergibostäder ligger i Västra Götaland och i Hallands län finns 3,5 lågenergibostäder per 1 000 invånare.

– Det är väldigt bra att den tidiga utvecklingen i västra och södra Sverige nu börjar få spridning över hela landet, säger Roger Eriksson, Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Nästan hälften av alla lågenergilokaler finns i Stockholms län. En stor del av dessa är kontorsbyggnader och jämfört med bostäderna har lokalsektorn en större andel ombyggnation.

– När det gäller energieffektivisering i det befintliga beståndet står vi inför stora utmaningar, särskilt på bostadssidan. Effektiviseringsåtgärderna måste bli mer lönsamma och kompetensen behöver höjas i alla led, från beställare till yrkesarbetare, säger Maria Brogren, energi- och miljöchef Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Gränsen för att kallas lågenergibyggnad i studien är att energibehovet är 25 procent lägre än dagens byggregler. Vid ombyggnation av äldre byggnader räcker det dock att de uppfyller dagens nybyggnadsregler.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.