Hållbarhet
Lågenergihus specialgranskas
Publicerad: 12 november 2015, 11:27
Roger Eriksson, handläggare på Energimyndigheten. Foto: Energimyndigheten
Fördelar och risker med lågenergibyggnader kartläggs just nu av Energimyndigheten.
Alla nya byggnader som ägs av offentliga myndigheter ska vara nära nollenergihus efter den 31 december 2018. I slutet av 2020 gäller detta för alla nya byggnader. Energimyndighetens arbete med att göra mätningar och analyser i närmare 60 befintliga och nybyggda lågenergibyggnader pågår därför för fullt. Utvärderingen ska bland annat belysa hur olika energiprestandanivåer påverkar kostnader för byggnation, drift- och underhåll och husets tekniska egenskaper.
– Det kommer att bli en analys av vad man bör tänka på när man bygger nära-nollenergihus, bland annat hur det påverkar konstruktionen, säger Roger Eriksson, handläggare på Energimyndigheten.
De lågenergibyggnader som har valts ut har 25 procent lägre energianvändning än Boverkets krav. Här granskas bland annat värmebehov, fastighetsenergi, varmvatten, solenergi, fukt i konstruktionen, inomhustemperatur och ventilationen, berättar Roger Eriksson.
– Vi vill titta på om de här byggnaderna blir så bra som man har projekterat.
I en delrapport som presenterades i somras, baserad på en enkätstudie och fallstudier på tre lågenergibyggnader, konstateras att lågenergibyggnaderna kan upplevas som varma sommartid och för kalla på vintern. Den visar även på att särskilt luftkvalitet, ljusmiljö, termisk komfort och brandsäkerhet bör uppmärksammas vid framtida lågenergibyggande. Studien visar samtidigt på positiva effekter när det gäller luftkvalitet och ljudkomfort.