Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lansering av positivhuset

Publicerad: 30 november 2009, 09:17

WSP satsar på ett självförsörjande hus som ger överflöd av energi.


Konsultföretaget WSP har tillsammans med arkitektföretaget Spacewalk arbetat fram konceptet The Positive House; energisnåla, så kallade positivhus.

Till skillnad från passivhus, som huvudsakligen värms upp av kroppsvärme, elektriska apparater, belysning och solinstrålning tas steget längre med positivhus, ett hus som utöver att producera den energi och värme som det behöver dessutom producerar så mycket energi att det kan leverera el tillbaka till elbolaget.

– Syftet med The Positive House är att tillföra positiva upplevelser och resultat för vårt liv, hälsa och miljö, berättar Robert af Wetterstedt på WSP Environmental. Detta samtidigt som det gynnar plånboken på lång sikt. Det ska inte behöva vara dyrt att bygga för ett hållbart samhälle. I våra kalkyler ligger kapitalkostnaden för ett hus av modellen The Positive House nr. 1 på 25 000-35 000 kr per kvadratmeter. Driftskostnaden blir 0 kronor.

En annan poäng i husproduktionen är att allt byggmaterial i The Positive House är miljöanpassat och hälsofrämjande. Stommen består av lättbalkar i trä och allt byggmaterial innehållsdeklareras enligt specificerade granskningskriterier. Detta kombineras sedan med en avancerad teknologi för värmepumpar, solfångare och solceller. På taket har huset solfångare där värmen leds till en ackumulatortank som är kopplad till radiatorer i rum och golvvärme i badrum. På taket finns även de solceller som producerar el för eget bruk eller försäljning/kvittning på elnätet.

– Vi vill se The Positive House som en del av en hållbar livsstil, säger Jan Ytterborn, arkitekt på Spacewalk. En livsstil som syftar till att göra världen till en bättre plats för kommande generationer. Det som måste till är nya beteenden, strategier och attityder. Helt enkelt ett nytt sätt att tänka.

Planerna för konceptet har arbetats fram under 2008 och 2009. Nu vill WSP och Spacewalk att husen ska komma i produktion. Företagen har tagit kontakt med två husleverantörer, en i Sverige och en i Finland, och de hoppas kunna ha det första huset färdigbyggt under 2010.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.