Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lätt att luras vid klimatkompensation

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Klimatkompensation är en djungel. Nu har Energimyndigheten tagit fram en lista på seriösa företag som ägnar sig åt detta. Helst bör man handla reduktionsenheter från FN:s eller EU:s regelverk.


Det finns två sätt att köpa reduktionsenheter för den som vill kompensera för sina utsläpp av växthusgaser. Det ena är via FN- eller EU-systemens regelverk. Det andra att köpa på den oreglerade marknaden. För den sistnämnda saknas ett etablerat kontrollsystem vilket gör det mycket svårt för kunden att granska om reduktionsenheterna verkligen existerar eller om de leder till minskade utsläpp.

Därför går Energimyndigheten nu ut med en rekommendation om att företag och organisationer bör hålla sig till de reduktionsenheter som skapas inom EU:s eller FN:s regelverk.

Det kan dock finnas bra projekt som inte ryms inom de regelverken. Ett sätt att kontrollera att de företag som förmedlar enheterna inte gör oskäliga påslag är att själv granska priset på den nordiska elbörsen Nordpool. Där redovisas det pris som företag och organisationer får betala för reduktionsenheterna innan de gör sina egna påslag.

Läs mer om hur du klimatkompenserar din verksamhet på www.energimyndigheten.se. Här finns även listan över företag som Energimyndigheten anser seriösa.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.