Få hela storyn
Starta din prenumeration
Hållbarhet
Publicerad: 3 November 2015, 09:33
Åsa Douhan är projektledare för Energibyggare på Sveriges Byggindustrier, BI.
Foto: Staffan Åkerlund
Redan 2020 ska all nybyggnation vara nära nollenergibyggnader. Även vid renovering ska husen göras mer energieffektiva. I takt med att kraven på energieffektivt byggande ökar kommer nu också satsningar på att göra det möjligt för byggföretagen att lättare hitta och ta till sig de bästa metoderna.
Ämnen i artikeln:
EnergibyggareSveriges ByggindustrierBI Norwegian Business SchoolEUEnergimyndighetenI höst finslipas en stor utbildningssatsning, Energibyggare, som med start våren 2016 ska utbilda 500 handledare från byggföretag och installationsföretag.
– Vi vill att handledarna ska ta till sig kunskaperna och föra dem vidare till de anställda i företaget, säger Åsa Douhan, som är projektledare för Energibyggare på Sveriges Byggindustrier, BI.
Stora delar av byggsektorn är engagerade. Förutom BI deltar WSP, NCC, SP, EIO, VVS Företagen, Energikontoren, Teknologisk Institut och Passivhuscentrum i projektet som genomförs 2016–2017 med stöd av EU och Energimyndigheten.
Inom kort startar pilotutbildningen på Falubaserade Byggproduktion i Dalarna, Uppsalaföretaget SH Bygg, Hökerum Bygg med bas i Ulricehamn och NCC i Göteborgsområdet. NCC deltar både som samarbetspartner i projektet och som testpilot. WSP utvärderar piloterna och gör de justeringarna i programmet som krävs inför själva starten i april 2016. Den kompetenshöjande insatsen med handledarutbildning kommer sedan att pågå till hösten 2017.
Handledaren fungerar sedan som ambassadör och samlar sina medarbetare, byggnadsarbetare och installatörer och går igenom de olika utbildningsmodulerna: Energibyggare gör skillnad, Byggnaden som system, Värmeisolering, Lufttäthet, Installationer samt Fukt. Förnybar energi ingår också i flera av dessa.
Utbildningen är helt webbbaserad. Den är avgiftsfri och allt material är gratis. Tanken är att den praktiskt genomförs på hemmaplan ute på företagen. För installatörerna hålls den på deras utbildningscentrum. Efter godkänd utbildning registreras Energibyggarens nya kunskap i den till ID06 kopplade kompetensdatabasen som ligger klar för lansering.
De nya kunskaperna om energieffektivitet ska sedan kunna tillämpas direkt i det egna företaget.
– Det här är mycket spännande. Förutom vår kompetenshöjande utbildning Energibyggare som omfattar personalen ute på byggarbetsplatserna kommer motsvarande utbildningarna också att drivas på gymnasieskolorna under namnet Nya glasögon från och med hösten 2016. Byggherrar, arkitekter, konstruktörer och konsulter kommer också att under 2016 nås via en omfattande seminarieserie som arrangeras av Energimyndigheten. Samsyn och samverkan är ledorden, säger hon.
Staffan Åkerlund