Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ljusning för förnybar el

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

I framtiden ska små kraftverk kunna anslutas utan krav på timmätning. Det kommer att leda till lägre kostnader och mer egenproducerad el hoppas en ny statlig utredning.


Nätanslutningsutredningens betänkande "Bättre kontakt via nätet- om anslutning av förnybar elproduktion" är klar. Utredaren Lennart Söder har lämnat över utredningen till näringsminister Maud Olofsson.

Flera av förslagen syftar till att förutsättningarna för förnybar elproduktion ska bli bättre. Utredningen vill bland annat ha lättnader i koncessionshanteringen för elnät och administrativa riktlinjer för hur producenter av förnybar el ska komma överens med nätföretagen vid anslutning.

En begränsning av nätavgiften till 3 öre per kilowattimme föreslås istället för dagens 1500 kilowattsgräns för nedsatt nätavgift. Även en investeringsfond för att underlätta investeringar för att förstärka elnäten föreslås. Det borde även bli lättare att producera egen el. Därför föreslår utredningen att små kraftverk ska kunna anslutas utan krav på timmätning, vilket ska leda till lägre kostnader.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.